Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Just Stop Oil Ekološki aktivisti zalili juhom sliku Van Gogha

Ekološki aktivisti zalili juhom sliku Van Gogha

Uhićeni su

Ekološki aktivisti Just Stop Oila polili su juhom dvije slike Vincenta van Gogha, samo nekoliko sati nakon što su dvojica aktivista osuđeni na zatvorske kazne zbog napada na jedno od istih umjetničkih djela, javlja Index.

Trojica prosvjednika zalila su juhom slike na izložbi Pjesnici i ljubavnici u Nacionalnoj galeriji u središtu Londona. Uhićeni su.


Prethodno je Phoebe Plummer (23) osuđena na dvije godine zatvora, dok je Anna Holland (22) dobila 20 mjeseci jer je u listopadu 2022. bacila juhu na Van Goghove Suncokrete 1888. Njih dvoje oštetili su okvir slike, a šteta je procijenjena na 10.000 funti.



Ta je umjetnina bila jedna od dvije na meti posljednjeg prosvjeda.


Dok su posljednji aktivisti, dvije žene i muškarac, polijevali juhom dvije slike, moglo se čuti kako promatrači viču 'ne' i 'nemoj to činiti'.


'Budite na pravoj strani povijesti', uzviknula je jedna od prosvjednica dok je stajala ispred slike, noseći Just Stop Oil majicu.


'Policija je pozvana u 14.40 u petak, 27. rujna u Nacionalnu galeriju nakon što je skupina prosvjednika Just Stop Oil navodno juhom zalila umjetninu', rekao je glasnogovornik metropolitanske policije.


'Tri osobe su uhićene zbog sumnje da su počinile kazneno djelo štete i privedene su u pritvor. Očevid se nastavlja', dodao je.


Vaša reakcija na temu