Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay EUROPSKA KOMISIJA 'Ništa o Ukrajini bez Ukrajine'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

EUROPSKA KOMISIJA 'Ništa o Ukrajini bez Ukrajine'

'Ona je ta koja bi trebala postaviti temeljna načela za pravedan mir'

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da o mirovnom planu za Ukrajinu treba odlučivati samo Ukrajina.

'Ništa o Ukrajini bez Ukrajine', izjavila je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

'Ne smijemo zaboraviti da je Ukrajina zemlja koja je brutalno napadnuta i stoga je ona ta koja bi trebala postaviti temeljna načela za pravedan mir', dodala je von der Leyen.

Michel i von der Leyen održali su zajedničku konferenciju za novinare uoči tri važna skupa na kojima će sudjelovati sljedećih dana - na sastanku na vrhu Vijeća Europe u Reykjaviku, samitu skupine G7 u Hirošimi i samitu EU-Južna Koreja u Seulu.

Von der Leyen je rekla da očekuje da će na tim skupovima biti potvrđena dva načela, prvo da je potrebno osigurati financijsku i vojnu pomoć Ukrajini dokle god treba i drugo da o uvjetima za mirovne pregovore odlučuje sama Ukrajina.

Charles Michel rekao je da se svaki vjerodostojan mirovni plan mora temeljiti na načelima Povelje Ujedinjenih naroda i da Ukrajina treba odlučiti kada će razmotriti mogućnost pregovora.

I von der Leyen i Michel istaknuli su važnu ulogu Kine i njezinog predsjednika Xi Jinpinga koji, prema njima, ima veliki utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednica Komisije rekla je da će se na samitu G7 razgovarati o sankcijama protiv Rusije, uključujući i prijedlog 11. paketa sankcija koji je Komisija predložila prije nekoliko dana.

Taj prijedlog se uglavnom odnosi na sprječavanje izbjegavanja sankcija koje je EU već dosad nametnuo Rusiji.

'To je upozorenje da smo ozbiljni u pogledu naših sankcija, da bismo mogli zabraniti izvoz proizvoda u treće zemlje ako postoje jasni dokazi da postoji zaobilaženje sankcija i isporuka Rusiji', rekla je von der Leyen.

EU bi mogao uvesti sankcije i nekim kineskim tvrtkama koje posluju s Rusijom.

Kina je u ponedjeljak poslala visokog izaslanika na turneju u okviru koje će posjetiti Ukrajinu, Rusiju, Poljsku, Francusku i Njemačku.

Prema najavama iz Pekinga, posebni izaslanik Li Hui, posebni kineski predstavnik za euroazijske poslove, razgovarat će o političkom rješenju za rat u Ukrajini.

Vaša reakcija na temu