Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Alexey Fedenkov from Pixabay Europska unija otvara svoje granice za potpuno cijepljene

Europska unija otvara svoje granice za potpuno cijepljene

Pregovori o uvođenju covid putovnica nisu dovršeni

Predstavnici država članica EU-a postigli su u srijedu dogovor da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili potrebne doze cjepiva protiv covida-19 odobrenih na europskoj razini, javlja AFP.

Budući da se približava ljetna turistička sezona, veleposlanici 27 država članica odobrili su taj prijedlog Europske komisije, čija primjena nije obvezujuća. Očekuje se da će Europska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno cijepljene do početka lipnja. Zbog masovnog cijepljenja diljem zemalja članica EU Europska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja. 

No u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet uvesti stroge mjere. Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantenu i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako cijepljenje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugal i Grčka su već među zemljama koje prihvaćaju potpuno cijepljene iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država dodatno proširiti kako bi pomogla svima tijekom nadolazeće turističke sezone.

Čelnici EU nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju sutra. 

- Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak - priopćilo je portugalsko predsjedništvo EU.

Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa. Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti. Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica. Njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst rekla je da se 'zastupnici nisu uspjeli dogovoriti o ključnim pitanjima'.

- Rasprave su se i dalje vrtjele oko ključnih točaka, poput zahtjeva Europskog parlamenta za pristup besplatnim testovima za sve - rekla je Ernst nakon pregovora.

Europski zastupnici također su odbili dopustiti da pojedine zemlje EU dobiju priliku da nametnu vlastita ograničenja ulaska iz drugih zemalja EU, čak i ako imaju digitalnu zelenu potvrdu. Izvršna grana EU iznijela je svoj prijedlog za digitalnu zelenu potvrdu još u ožujku.

Grčka je već ublažila uvjete za ulazak stranaca koji su cijepljeni, a Španjolska dopušta ulazak turista iz EU pod uvjetom negativnog testa. Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Europske unije sada je cijepljena s obje doze. Cilj Komisije je povećati to na 70 posto do rujna, javlja Index.

Vaša reakcija na temu