Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Europski parlament odobrio zajam Ukrajini od 35 milijardi eura
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Europski parlament odobrio zajam Ukrajini od 35 milijardi eura

Uz korištenje prihoda od ruske imovine

Zastupnici Europskog parlamenta su u utorak dali zeleno svjetlo za izvanredni zajam Ukrajini u iznosu do 35 milijardi eura, koji će se otplatiti budućim prihodima od zamrznute ruske imovine.

S 518 glasova za, 56 protiv i 61 suzdržanih, Parlament je podržao novu makrofinancijsku pomoć Ukrajini za borbu protiv okrutne ratne agresije Rusije. Taj je zajam dio paketa skupine G7 dogovorenog u lipnju, kojim se Ukrajini osigurava financijska potpora u iznosu do 50 milijardi USD (otprilike 45 milijardi EUR). Konačni iznos doprinosa EU-a mogao bi biti niži, ovisno o veličini zajmova koje daju drugi partneri iz skupine G7.

Ukrajinskim mehanizmom za kreditnu suradnju, novouspostavljenim okvirom, Ukrajini će se staviti na raspolaganje budući prihodi od zamrznute imovine ruske središnje banke koja se nalazi u EU-u. Ta će sredstva pomoći Ukrajini da servisira i otplati zajam EU-a za makrofinancijsku pomoć te zajmove drugih partnera iz skupine G7. Sredstva mehanizma mogu se upotrijebiti za servisiranje i otplatu zajmova, ali Kijev može dodijeliti sredstva makrofinancijske pomoći i prema vlastitom nahođenju.

Nova sredstva makrofinancijske pomoći isplaćivat će se do kraja 2025. Zajam je uvjetovan kontinuiranom predanošću Ukrajine očuvanju učinkovitih demokratskih mehanizama, poštovanju ljudskih prava i daljnjim uvjetima politike koje treba utvrditi u memorandumu o razumijevanju. Osim toga, sustavi upravljanja i kontrole navedeni u Planu za Ukrajinu, zajedno s posebnim mjerama za sprečavanje prijevara i drugih nepravilnosti, primjenjivat će se na zajam makrofinancijske pomoći.

'Ukrajina se i dalje odupire ruskoj agresiji, a njezini hrabri građani bore se ne samo za vlastitu egzistenciju i slobodu, već i za obranu demokracije, ljudskih prava, slobode i međunarodnog prava za sve nas. Potreba za financijskom potporom golema je i hitna. Rusija mora platiti za napade na Ukrajince i okrutno uništavanje ukrajinske infrastrukture, gradova, sela i domova. Teret obnove Ukrajine snosit će oni koji su odgovorni za njezino uništenje, odnosno Rusija', rekla je izvjestiteljica Karin Karlsbro (Renew, Švedska).

Vaša reakcija na temu