Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Europski parlament snažno se protivi mađarskom zakonu usmjerenom protiv LGBTIQ osoba

Europski parlament snažno se protivi mađarskom zakonu usmjerenom protiv LGBTIQ osoba

Zabrinuti sličnim događajima, zastupnici spominju Hrvatsku, konkretno Mostov prijedlog

Europski parlament najoštrije osuđuje najnovije zakonodavstvo protiv LGBTIQ osoba te rušenje demokracije i vladavine prava u Mađarskoj.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 459 glasova za, 147 protiv i 58 suzdržanih zastupnici u Europskom parlamentu navode da mađarski zakon očito krši ključna načela koja su sadržana u Povelji EU-a o temeljnim pravima, te Ugovorima i zakonodavstvu EU-a o unutarnjem tržištu.

Parlament naglašava da ovaj zakon nije izolirani incident, nego da 'predstavlja još jedan namjerni i unaprijed pripremljeni primjer postupnog ukidanja temeljnih prava u Mađarskoj' u kojoj su LGBTIQ fobija i dezinformacijske kampanje sponzorirane od strane države postali alati za političku cenzuru. Ta kršenja ljudskih prava dio su šireg političkog programa za rušenje demokracije i vladavine prava, uključujući slobodu medija, te bi se trebala smatrati sustavnim kršenjem vrijednosti EU-a.

Nedavni primjeri tog problema uključuju izmjenu mađarskog Ustava kako bi se utvrdilo da je 'majka žena, a otac muškarac' te de facto zabranu pravnog priznavanja identiteta transrodnih i interseksualnih osoba. U tom kontekstu zastupnici izražavaju nepokolebljivu predanost zaštiti prava djece i tvrde da bi tolerancija, prihvaćanje i raznolikost trebali služiti kao vodeća načela za jamstvo ostvarivanja najboljih interesa djeteta.

Zabrinuti sličnim događajima, zastupnici spominju Hrvatsku, konkretno 'najavljeni prijedlog konzervativne stranke Most o uvrštavanju 'zabrane izloženosti djece LGBT propagandi' u zakone o kojima se raspravlja u Hrvatskom saboru te napade na pripadnike LGBTI zajednice 3. srpnja 2021. na dan Povorke ponosa u Zagrebu'. Predsjednik i potpredsjednik Mosta 4. srpnja 2021. najavili su tužbe protiv LGBTI organizacija koje su optužile tu stranku za širenje netolerancije i homofobije te poticanje podjele i mržnje, navodi se u rezoluciji.

Zastupnici pozivaju Komisiju da pokrene ubrzani postupak zbog povrede prava i da se koristi svim instrumentima na Sudu Europske unije (CJEU), kao što su privremene mjere i sankcije zbog nepoštivanja pravila, ako je to potrebno. Pozivaju i države članice da u slučaju nedjelovanja Komisije pokrenu postupak pred Sudom te da Europskom sudu za ljudska prava podnesu međudržavnu prijavu u pogledu aspekata koji nisu obuhvaćeni pravom EU-a.

Osim toga, Parlament ukazuje na niz pitanja u Mađarskoj u kojima bi se Uredba o uvjetovanju vladavine prava trebala odmah aktivirati radi zaštite proračuna EU-a te izražava ozbiljnu zabrinutost da mađarski plan za oporavak i otpornost možda nije u skladu s pravom EU-a. Također poziva Vijeće i Komisiju da deblokiraju Direktivu o borbi protiv diskriminacije te da prate inicijativu Parlamenta o uspostavi trajnog mehanizma EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava. Zabrinuti zbog toga što mađarsko zakonodavstvo nalikuje Zakonu o LGBT propagandi iz 2013. u Rusiji, zastupnici su pozvali Komisiju da temeljito istraži financiranje kampanja protiv LGBTIQ osoba u Europi.

Mađarski je parlament je 15. lipnja 2021. gotovo jednoglasno (157 glasova za, 1 protiv) glasao za pravila kojima će se, pod krinkom borbe protiv pedofilije, ograničiti sloboda govora i prava djece tako što će se nedopuštenim proglasiti prikazivanje sadržaja LGBTIQ u školskim materijalima ili televizijskim programima za mlađe od 18 godina. Novi zakon stupio je na snagu 8. srpnja 2021.

Parlament je već ranije osudio zloupotrebu zakona o informacijama dostupnim maloljetnicima, posebno u području obrazovanja i medija, kako bi se cenzurirali sadržaj i materijali povezani s LGBTI tema, posebno u Litvi i Latviji.

Vaša reakcija na temu