Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash FLORIDA U STRAHU Večeras se očekuje dolazak uragana Miltona

FLORIDA U STRAHU Večeras se očekuje dolazak uragana Miltona

Lokalni mediji izvještavaju o masovnim evakuacijama, a stanovnici bježe iz ugroženih područja

Ponovno opasno na jugu SAD-a. Nakon samo deset dana od kataklizmične i razarajuće Helene, u Meksičkom zaljevu pojavio se Milton, novi uragan mostrum. Prema Nacionalnom centru za uragane, Milton se sada nalazi oko 450 km jugozapadno od Tampe na Floridi. Trenutačno ima najveću brzinu vjetra od čak 260 kilometara na sat te se pretpostavlja da će na zapadnu obalu Floride udariti kasno večeras kao uragan pete kategorije. Osim orkanskih vjetrova i poplavnih kiša, očekuje se i abnormalan porast razine mora uzrokovan olujom. Predviđaju se udarni valovi visine i do 5 metara, posebice oko područja zaljeva Tampa i južno do mjesta Boca Grande. Vlasti pozivaju na hitnu, potpunu evakuaciju na tom području, javlja HRT.

 - Rute za evakuaciju brzo će biti presječene. Imali smo žrtava zbog olujnog udara tijekom prijašnjih uragana jer su se oni koji su pokušavali pobjeći u zadnji čas utopili u svojem automobilu. Molimo vas da ne ostajete na ovom nesigurnom području, rekao je Michael Brennan, Nacionalni centar za uragane.

Floridu, posebno područje zaljeva Tampa, nije pogodio uragan kategorije 5 više od jednog stoljeća, a sada se suočava s potencijalno najrazornijom olujom u svojoj povijesti.

- Ovo je dio života na Floridi i mi ćemo to prebroditi, rekao je Tommy Hall, stanovnik grada Venice.

Lokalni mediji izvještavaju o masovnim evakuacijama, a stanovnici bježe iz ugroženih područja. No ima i onih koji misle da razloga za bijeg jednostavno nema. Šerif gradića Holmes Beach na otoku Anna Maria, stotinjak kilometara južno od Tampe, za njih ima zastrašujuću, ali i znakovitu poruku - 'Molim sve one koji misle ostati i dočekati ovakav uragan da na nogu napišu svoje ime kako bismo ih mogli lakše identificirati.'

- Da, vidio sam naredbu za evakuaciju. Živim u neboderu u središtu grada, pa se osjećam prilično ugodno. Imam dosta hrane i zaliha, pa ću izdržati, rekao je Zach, stanovnik Fot Myersa.

Zanimljivo, Milton dolazi samo desetak dana nakon što je uragan Helena odnio više od 230 života i ostavio golema razaranja u nizu američkih saveznih država. Američki predsjednik upozorava da bi ovaj put sve moglo biti i mnogo gore.

- Ovo bi mogla biti najrazornija oluja koja je pogodila Floridu u posljednjih stotinu godina. Ako Bog da, neće biti, ali to se sada tako čini, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Razmjeri i priroda uragana Milton itekako su zabrinuli klimatologe, i to ne samo zbog neposrednih posljedica udara jednog od 10 najmoćnijih uragana dosad formiranih u Atlantiku nego i zbog činjenice da posljednjih dana svjedočimo povijesnoj sezoni ciklona s tri istovremena uragana na Atlantskom oceanu - Miltonom, Kirkom i Lesliejem. Prema meteorološkim stručnjacima, to je prvi put otkad postoji detaljna meteorološka evidencija da su čak tri uragana aktivna u Atlantskom bazenu u isto vrijeme.

Vaša reakcija na temu