Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marjan Radović FOTO Ukrajinski branitelji na resocijalizaciji u Hrvatskoji
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

FOTO Ukrajinski branitelji na resocijalizaciji u Hrvatskoji

'Uistinu se nadam da će ovaj program zaživjeti i u Ukrajini'

Hrvatski branitelji ugostili su u Hrvatskoj ukrajinske branitelje. Sudjelovali su, naime, u programu resocijalizacije u periodu od 17. do 25. rujna 2023. godine u Kampu 'Veli Jože', Savudrija.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic pokrenuo je projekt resocijalizacije ukrajinskih branitelja kao doprinos hrvatskih branitelja Ukrajini i ukrajinskim braniteljima za što bolju resocijalizaciju i oporavak s ciljem provođenja takvog programa u Ukrajini. Nakon sudjelovanja u programu u Hrvatskoj sudionici bi trebali provoditi takav program u Ukrajini sa svojim kolegama braniteljima uz nadzor i savjetovanje hrvatskih kolega.

U programu resocijalizacije bile su i osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u teškim akcijama i borbama u Mariupulju, zatim Buči, sudionici vojne postrojbe Azov kao i oni koji su sudjelovali u oslobođenju Buče te brojni drugi.

'Na poziv gradonačelnika grada Lavova u travnju ove godine prezentirali smo program u Ukrajini ministrici ukrajinskih branitelja Juliji Laputini, gradonačelniku grada Lavova Andriyju Sadovyju i UNBROKEN fondaciji te dogovorili dolazak jedne grupe branitelja u Hrvatsku s ciljem prenošenja znanja i iskustva naših branitelja ukrajinskih braniteljima za što bolji i brži oporavak ukrajinskih branitelja. Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo-Adriatic već više od 20 godina provodi program resocijalizacije hrvatskih branitelja te posjedujemo ogromno iskustvo. Volonterski doprinos ovom projektu pružili su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pripadnici specijalne policije, policije, gardijskih brigada, dragovoljci i veterani Domovinskog rata', istaknuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Program resocijalizacije postavljan je kao edukacijsko-sportsko-rekreativan. Sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela u moru. 

'Izuzetno mi je drago što sam bio pozvan u ovaj projekt resocijalizacije. Imao sam priliku spoznati nova znanja i iskustva koja su nam prenijeli hrvatski branitelji te se uistinu nadam da će se ovakav ili sličan program ustrojiti u Ukrajini', rekao je Ruslan Pavlovskyi, dobrovoljac iz jedinice Azova koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupulju.

'Organizacija je bila sjajna, od srca zahvaljujem organizatorima što smo imali priliku sudjelovati u ovom programu. U Hrvatskoj sam spoznao nove aktivnosti i puno novih znanja. Prije dolaska u Hrvatsku nisam znao ni plivati, a sada sam ronilac bez obzira na moja fizička ograničenja', rekao je Mykhailo Yurchuk, glavni satnik 95 brigade na liniji fronte u području Izjuma gdje su se vodile velike borbe i gdje mu je amputirana ruka i noga.

Nositelj projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija i gradska administracija grada Lavova koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije.

'UNBROKEN fondacija organizacija je koja ima za cilj provođenje rehabilitacije, resocijalizacije i liječenje osoba nastradalih u ratu. Ovdje se nalaze ljudi stradali u ratu, bivši vojnici koji su na liječenju, ali nemaju ograničenja za putovanja i za provođenje aktivnosti koje se provode u ovom programu u Hrvatskoj', rekao je Oleksandr Kobzarev, izvršni direktor UNBROKEN fondacije koji je bio pripadnik teritorijalne obrane grada Lavova, a na ratištu proveo više od 10 mjeseci.

U sklopu programa provodile su se brojne aktivnosti i sadržaji na moru, uključujući osnovne tehnike ronjenja, upoznavanje s ronilačkom opremom, tečaj ronjenja, brojne aktivnosti koje uključuju kayake, supove, terapijsko jahanje s konjima te druženje hrvatskih branitelja s ukrajinskim braniteljima potaknuti iskustvom koje i sami posjeduju.

Voditeljica edukativnog dijela programa Andreja Vedrina iz Plave promocije istaknula je važnost provođenja različitih edukacija u samom projektu. Program je sadržavao edukacije o važnosti i značaju osnivanja braniteljskih udruga te njihovom pozicioniranju u civilnom društvu, koje su održali predstavnici Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, zatim udruga Jedro i krilo čiji su predstavnici provodili edukacije od ideje proizvoda do realizacije, Scubalife.com o ustroju i razvoju izdavačke djelatnosti i brojni drugi.

Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske. Psiholog Zoran Komar istaknuo je potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije te važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

Program resocijalizacije završio je polaganjem ispita i završenog zarona u Ronilačkom centru Marco Polo u Rijeci za ronilačke kategorije, OWD te polaganjem ispita za voditelja brodice u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Pomoć u realizaciji ovog projekta prijateljstva i pomoći ukrajinskim braniteljima omogućile su donacije hrvatskih gospodarstvenika, HONDA MARINE Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.), Lovačko društvo 'Umag', član Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic Filip Višić privatnom donacijom i drugi koji su prepoznali potrebu da pomognu Ukrajincima u njihovoj borbi za samoodrživost, za egzistenciju Ukrajine te sigurnost i stabilnost cijele Europe pa tako i Hrvatske.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo-Adriatic provodi program psihosocijalne resocijalizacije branitelja Ukrajinske vojske u suradnji s partnerom projekta Plava promocija i suradnicima Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga Jedro i krilo i Scubalife.com. te uz podršku Grada Lavova i UNBROKEN fondacije iz Ukrajine, dok je za fotografije zaslužan poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović i Plava promocija.

Vaša reakcija na temu