Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: EPP Glavak: Osigurati dovoljno resursa za borbu protiv organiziranog kriminala

Glavak: Osigurati dovoljno resursa za borbu protiv organiziranog kriminala

'Predstavlja ozbiljan izazov za sigurnost i ekonomski razvoj regije'

'Organizirani kriminal predstavlja ozbiljnu prijetnju unutarnjoj sigurnosti Europske unije te destabilizira njezin ekonomski, politički i društveni sustav', upozorila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u plenarnoj raspravi o organiziranom kriminalu napominjući da su kriminalne aktivnosti poput trgovine drogom, krijumčarenja ljudi i kibernetičkog kriminala Europsku uniju stajale nevjerojatnih 350 milijardi eura u 2022. godini.

Rekavši da je oko 70 posto organiziranih kriminalnih skupina koje djeluju u Europskoj uniji povezano s organizacijama izvan Unije, eurozastupnica Glavak istaknula je da je potrebno osigurati dovoljno resursa za borbu protiv terorizma, trgovine ljudima i krijumčarenja droge na terenu. Zahvalila je policiji na njihovu radu i zalaganju te se osvrnula na geopolitičku dimenziju organiziranog kriminala.

'Organizirani kriminal u geopolitičkom smislu, primjerice na zapadnom Balkanu, predstavlja ozbiljan izazov za sigurnost i ekonomski razvoj regije. Glavni izazov je i njegova transnacionalna priroda, iskorištavajući razlike u zakonodavstvu i pravosudnim sustavima', kazala je eurozastupnica Glavak.

Trgovina drogom još uvijek je najprofitabilniji oblik organiziranog kriminala kojim se zarađuju milijarde eura godišnje, a kriminalne skupine iskorištavaju migrante i ranjive pojedince. S razvojem digitalnih tehnologija, kibernetički kriminal sve više koristi internet za ilegalne aktivnosti, s fokusom na geopolitičke ciljeve. Organizirani kriminal doprinosi širenju ilegalnog oružja unutar EU-a što povećava rizik od nasilnih zločina i terorističkih napada, a kroz razne sheme, kriminalne skupine 'peru' ilegalno stečen novac što im omogućuje infiltraciju u zakonite ekonomske tokove i politiku. Kako bi se zaštitili od progona, koriste se korupcijom.

'Sve to utječe na sigurnost i društvo te destabilizaciju institucija, stoga moramo biti brži, moramo biti učinkovitiji i moramo puno više primjenjivati nova pravila jer ovako je kriminal, čini se, uvijek ispred nas', zaključila je eurozastupnica Sunčana Glavak.

Vaša reakcija na temu