Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash GRANATIRANJE KIJEVA Djecu premještaju u podrum bolnice
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

GRANATIRANJE KIJEVA Djecu premještaju u podrum bolnice

'Moramo ostati pod zemljom i ne znamo koliko dugo'

Kako se pojačava ruski napad na Kijev, neki od najranjivijih stanovnika glavnog grada ne mogu otići.

Za najveću gradsku dječju bolnicu zatvaranje nije opcija, čak ni uz zvukove teških borbi i granatiranja. Djeca koja su previše bolesna da bi bila prebačena premještena su u podrum, u slučaju da ponovno počne bombardiranje. U podzemnom hodniku nalazi se desetak pacijenata na liječenju.

Majka bolesne curice: Sama sam ovdje, suprug je kod kuće

Jedna od pacijentica je i tromjesečna Milena, koja ima tumor na mozgu. Njezina majka Sonia rekla je za CNN da je spavala na podu pored nje posljednjih sedam noći kako se bombaški napad približavao.

- Moramo ostati pod zemljom i ne znamo koliko dugo. Sama sam ovdje u bolnici, a suprug je kod kuće s drugim djetetom - rekla je Sonia. 

Kazala je da je toliko pod stresom da ne može dojiti te da sada koristi adaptirano mlijeko kako bi hranila svoju kćer, prenosi Index

Rizik od infekcije je prevelik

Resursi su ograničeni dok se bolnice bave traumatskim ozljedama pa su se neki roditelji uključili kako bi pomogli u skrbi za drugu djecu u podrumu. Nehitni postupci sada su na čekanju. Kada je CNN posjetio bolnicu, jednom 11-godišnjem dječaku trebalo je ukloniti šavove, ali rizik od infekcije je prevelik.

Bez jasnog kraja na vidiku, za mnoge obitelji ovdje jedini tračak nade je evakuacija. Jučer su se izaslanstva Ukrajine i Rusije sastala u Bjelorusiji na još jednom krugu razgovora, gdje su se dogovorili osigurati humanitarne koridore za civile i mogući privremeni prekid vatre u područjima gdje se odvija evakuacija.

Vaša reakcija na temu