Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Island se priprema za erupciju vulkana nakon 20.000 podrhtavanja tla u posljednjih tjedan i pol

Island se priprema za erupciju vulkana nakon 20.000 podrhtavanja tla u posljednjih tjedan i pol

Narančasto upozorenje za zračni promet

Do potresa tipičnih za pomicanje lave došlo je u srijedu popodne na području planine Keilir, na poluotoku Reykjanes, koji je već prošli tjedan pogodio potres od 5,7, objavio je Islandski meteorološki institut.

Islandska meteorološka služba (IMO) potvrdila je da je samo proteklog tjedna na tom otoku zabilježeno nevjerojatnih 18.000 podrhtavanja tla.

U srijedu je zabilježeno novih 2500 podrhtavanja tla, a od ponoći u četvrtak zabilježeno je novih 800 podrhtavanja tla, objavio je IMO.

Početkom 2020. godine na istom je području isto tako zabilježeno više od 8 tisuća potresa, što je znak probuđene vulkanske aktivnosti na području koje nije eruptiralo oko 800 godina. Posljednji dugi period vulkanske aktivnosti na tom je području započeo tijekom 10. stoljeća i trajao je čak 300 godina.

Mogućnost erupcije je stvarna, ali moramo vidjeti kako će se aktivnost razvijati, rekao je Freysteinn Sigmundsson, geofizičar s islandskog sveučilišta na konferenciji za novinare.

Stručnjaci vjeruju da nije izgledno da će doći do dramatične eksplozije lave i pepela u nebo, već da će to biti u obliku erupcija iz pukotine, odnosno stabilan tok lave iz pukotine u tlu.

U slučaju erupcije očekujemo da će biti manja. Ne očekujemo veliku eksplozivnu erupciju, mislimo da će imati minimalni utjecaj na atmosferu, zračni promet i život ljudi, rekao je Sigurdsson.

Islandski profesor vulkanologije na sveučilištu Island Porvaldur Þórðarson kaže pak da znanstvenici pokušavaju otkriti zašto se to sad događa.

Izgledno je da imamo ulazak magme u Zemljinu koru tamo. Sigurno se približila površini, no mi pokušavamo otkriti pomiče li se i još bliže površini, kaže.

Islandski servis vijesti Víkurfréttir prije dva dana prenosio je uživo s područja poluotoka Reykjanes preko svojeg YouTube kanala, no s obzirom na to da se ništa nije događalo, prekinuli su prijenos.

Kao mjera opreza za domaće i međunarodne letove, vulkansko upozorenje za zračni promet za to područje promijenjeno je iz žutog u narančasti status. Narančasti status zapravo predstavlja treću najvišu razinu, a iznad njega je samo još crveno upozorenje, koje bi dalo do znanja da je erupcija neizbježna i da bi se mogla dogoditi svakog trenutka.

Island je najveća i najaktivnija vulkanska regija u Europi, s erupcijama prosječno svakih pet godina. Do posljednje je došlo 2014.-2015. u nenaseljenoj zoni na istoku zemlje.

Mnogo je poznatija erupcija Eyjafjallajökulla, na jugu zemlje, 2010. godine. Njegov oblak doveo je do najvećeg poremećaja zračnog prometa u mirnodopskoj povijesti, paralizirajući europsko nebo gotovo mjesec dana.

Otad ga je s trona skinula tek pandemija novog koronavirusa, donosi Zimo.

Vaša reakcija na temu