Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Istraživanje Eurobarometra: Europljani i dalje čvrsto uz Ukrajinu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Istraživanje Eurobarometra: Europljani i dalje čvrsto uz Ukrajinu

Većina ispitanika zadovoljna je odgovorom EU-a na rusku invaziju

Potpora nizu mjera poduzetih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i dalje je vrlo visoka. Gotovo devet od deset ispitanika (89 %) slaže se s pružanjem humanitarne pomoći ljudima pogođenima ratnim stradanjima, a više od osam od deset ispitanika (84 %) slaže se s prihvatom osoba koje bježe od rata u EU. S pružanjem financijske potpore Ukrajini slaže se 72 % ispitanika. Isti udio (72 %) podupire ekonomske sankcije ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima. Otprilike šest od deset ispitanika slaže se da EU Ukrajini dodijeli status zemlje kandidatkinje (61 %) i da EU financira kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini (60 %).

Većina ispitanika zadovoljna je odgovorom EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu (57 %). Isto to o odgovoru svoje nacionalne vlade smatra 54 % Europljana.

Snažniji i neovisniji EU

U kontekstu ruskog agresivnog rata protiv Ukrajine više od 80 % ispitanika smatra da bi EU trebao masivno ulagati u obnovljive izvore energije (83 %) i što prije smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije (81 %).

Više od dvije trećine građana EU-a (69 %) zalaže se za zajedničku vanjsku politiku država članica i smatra da EU ima dovoljno ovlasti i alata za obranu gospodarskih interesa Europe u globalnom gospodarstvu.

Više od tri četvrtine Europljana (77 %) podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članica EU-a. Isto to smatra više od 60 % ispitanika u svakoj državi članici.

Gotovo sedam od deset ispitanika (69 %) podržava zajedničku europsku migracijsku politiku, dok ih 68 % podupire zajednički europski sustav azila. Istodobno se tri četvrtine ispitanika (75 %) zalažu za jačanje vanjskih granica EU-a s većim brojem europskih službenika graničnog nadzora i obalne straže.

Rat u Ukrajini i imigracija kao glavni razlozi za zabrinutost EU-a

28 % Europljana smatra da su imigracija, s jedne strane, i rat u Ukrajini, s druge strane, među najvažnijim pitanjima pred EU-om. Slijedi međunarodna situacija (24 %), „porast cijena cijena / inflacija / troškovi života” (20 %, na četvrtom mjestu, prošlog proljeća zauzimalo prvo mjesto). 

Europljani smatraju EU otokom stabilnosti u nemirnom svijetu

Pozitivna predodžba o EU-u

Danas objavljeno 100. standardno istraživanje Eurobarometra pokazuje da 70 % građana EU-a doživljava Europsku uniju otokom stabilnosti u nemirnom svijetu. To je stav većine ispitanika u svim državama članicama. Usto, 61 % građana optimistično je u pogledu budućnosti EU-a.

Standardno istraživanje Eurobarometra br. 100

Eurobarometar, uspostavljen kao alat kojim Europljani mogu bolje spoznati jedni druge, neophodan je za bolje razumijevanje razvoja javnog mnijenja u Europi. Standardno istraživanje Eurobarometra dosad je provedeno 100 puta. Riječ je o transnacionalnoj studiji koja se izvodi dvaput godišnje putem razgovora uživo i služi za ocjenu i usporedbu trendova javnog mnijenja u državama članicama EU-a.

Standardno istraživanje Eurobarometra br. 100 (jesen 2023.) provedeno je od 23. listopada do 15. studenog 2023. u 27 država članica EU-a. Uživo je obavljen razgovor s 26.471 građaninom EU-a.

Vaša reakcija na temu