Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Federalna televizija Iz pakla Mariupolja pobjegao u rodnu Zenicu: 'Gdje god pogledaš - mrtvi ljudi'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Iz pakla Mariupolja pobjegao u rodnu Zenicu: 'Gdje god pogledaš - mrtvi ljudi'

'Hranu smo tražili u smeću'

Mariupolj je pao, tvrde Rusi. Ukrajina demantira. Mariupolj Rusi još nisu osvojili, ali su ga uništili. O paklu u ovom gradu za bosanskohercegovačku Federalnu televiziju svjedočio je Bahrudin Delić. Varioc po struci, život po industrijskim gradovima i traume između dva rata. Od rodne Zenice do Ukrajine i željezare Azovstal.

Posljednje dane u Ukrajini proveo je u opkoljenom Mariupolju s obitelji. Nakon 38 dana ratnog pakla uspio je izaći iz porušenog Mariupolja i vratiti se u rodnu Koprivnu, ali sam. Njegovo svjedočenje, ali i važne poruke zabilježila je novinarka Gordana Ristović-Muslija.

- Grada nema, grad je potpuno srušen, nijedne zgrade, nijedne ulice, ništa nema čitavo, sve je izgoreno ili je srušeno - ovako priču iz Mariupolja počinje Bahrudin Delić.

S kćeri i suprugom te njezinim roditeljima invalidima, u podrumu zgrade tamošnjeg Arhiva preživljavali su, tvrdi, od riže na vodi. Izlazili su u rijetkim prekidima granatiranja, u potrazi za hranom.

- Nađemo čaja, malo riže, nađemo malo kave u smeću, u zrnu, svašta se nađe i to je dopunjavalo. Imali smo čaja za godinu, ali nema vode, što je najgore - kazao je. 

Sve to ostavilo je ozbiljne posljedice po Bahrudinovo zdravlje.

- Imao sam između 86 i 87 kilograma, mislim da sad nemam više od 62, 63... Slab sam, prekjučer sam imao temperaturu 40,8 - kazao je za Federalnu televiziju

Pričao je Bahrudin o posljednjem danu u Mariupolju, odakle je s obitelji kroz jedan od rijetkih humanitarnih koridora izašao na teritorij Rusije.

- To je bio kaos, taj dan granatiranje s jedne, pa sa druge strane, nisi mogao oka otvoriti. I to sve preko naših glava - prisjetio se. 

Teško ratno iskustvo iz svoje zemlje, u odnosu na preživljeno u Mariupolju, za Bahrudina je neusporedivo. Tvrdi, kao i u svakom ratu, veliki se nadmeću preko leđa malih.

- Ovo što sam vidio u 38 dana nisam nigdje više vidio, nema ništa, gdje god izađeš... Izađem iz stana - leži mrtav čovjek, dođem do drugog ulaza - drugi mrtav čovjek. Gdje god pogledaš, mrtvi ljudi. Ne bih se miješao u politiku, tko je kriv, živi štit bio sam i jednima i drugima, i takvih je bilo na tisuće - naveo je.

Bahrudinov put do rodne Koprivne posebna je priča. Ondje je sad zahvaljujući pomoći rodbine iz Njemačke, njemu i kćeri kupili su zrakoplovne karte do Sarajeva. Prije toga javio se veleposlanstvu, gdje su ga samo savjetovali da traži pomoć obitelji izvan Ukrajine.

Bahrudinova kći liječnica u međuvremenu je otišla u Njemačku, supruga je s roditeljima ostala u Rusiji. Sad je njegov cilj ponovno okupiti obitelj, no ni pod koju cijenu u Ukrajini, ali ni u svojoj zemlji.

- Za mjesec-dva vidim se s obitelji u Njemačkoj, jer će kći dotad osigurati dokumente - rekao je.

Vaša reakcija na temu