Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay IZNAD CRNOG MORA Sudar ruskog vojnog aviona i američkog drona
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

IZNAD CRNOG MORA Sudar ruskog vojnog aviona i američkog drona

'Avioni Su-27 su izlili gorivo'

Ruski borbeni zrakoplov oborio je jutros dron američkih zračnih snaga iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler američkog drona MQ-9 Reaper, prema američkom dužnosniku upoznatom s incidentom. Dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, prema dužnosniku.

Jedan od aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona, potvrdio je dužnosnik. Oštećenje propelera prisililo je SAD da obori Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru. Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi, piše Index.

'Avioni Su-27 su izlili gorivo'

Zračne snage SAD-a izdale su priopćenje u kojem optužuju ruske zrakoplove da su se ponašali na 'nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način'.

'Otprilike u 7.03 ujutro (CET), jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, avioni Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način', navode u priopćenju. 

Ruski i američki avioni su djelovali iznad Crnog mora od početka rata

'Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan', rekao je u izjavi general američkih zračnih snaga James B.Hecker, zapovjednik europskih i afričkih zračnih snaga SAD-a. 

Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. 

'SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice Reaper mogu letjeti i do 37 kilometara, prema zračnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti za prikupljanje obavještajnih podataka i obavljanje izviđanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru', stoji u priopćenju. 

Vaša reakcija na temu