Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Izvješće o brutalnim ruskim zločinima: Kidali uši, vadili zube, silovali, mučili...
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Izvješće o brutalnim ruskim zločinima: Kidali uši, vadili zube, silovali, mučili...

Navodi se da su Rusi zarobljene Ukrajince koristili kao ljudski štit te su ih tjerali da se bore na strani Rusije

Novo izvješće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju objavilo je da su Rusi koristili komore za mučenje u Buči u Ukrajini.

Ovo izvješće, drugo OESS-ovo, pokriva razdoblje od 1. travnja do 25. lipnja. Stručnjaci OESS-a putovali su u Ukrajinu kako bi prikupili dokaze. Boravili su u gradovima Buči i Irpinu, za koje se u izvješću kaže da su 'dva primjera kršenja Međunarodnog humanitarnog prava prema Ženevskim konvencijama i njihovim dodatnim protokolima, koji predstavljaju ratne zločine'.

Eksperti OESS-a su primijetili da fotografski i video dokazi pokazuju da su ruske snage izvršile 'ciljana, organizirana ubojstva civila u Buči' koji su pronađeni ustrijeljeni s rukama vezanim na leđima, piše Index.

Izvješće je dokumentiralo 'niz komora za mučenje odvojenih betonskim zidovima' otkrivenih u ljetnom kampu u Buči, uključujući sobu za koju se u izvješću navodi da je korištena za pogubljenja. U toj sobi su u zidovima zabilježene i rupe od metaka

U drugoj prostoriji, za koju su stručnjaci rekli da postoje dokazi mučenja vodom, pronađeno je pet mrtvih muškaraca. 'Bili su prekriveni opeklinama, modricama i razrezotinama', stoji u izvješću.

U jednom selu kod Buče u podrumu su otkrivena tijela 18 muškaraca, žena i djece. U izvješću piše da su nekima bile odrezane uši, dok su nekima bili izvađeni zubi.

Također, izvješće govori o mnogobrojnim slučajevima silovanja i seksualnog zlostavljanja koje su počinile ruske trupe. Izvješće piše i o nekim posebno okrutnim slučajevima. Tako se spominje da su ruske trupe u Buči zarobile 25 djevojaka starih između 14 i 24 godine tu su ih sustavno silovali. Devet djevojaka je zatrudnjelo.

Također, izvješće govori da su Rusi zarobljene Ukrajince koristili kao ljudski štit te su ih tjerali da se bore na strani Rusije.

'Ruski vojnici koristili su preko 300 Ukrajinaca kao ljudski štit te su ih 25 dana držali zarobljene u podrumu škole gdje je bio stacioniran ruski kamp', stoji u izvješću.

Vaša reakcija na temu