Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr.com JOHNSON KOD ZELENSKOG 'Ovaj posjet je izraz snažne britanske potpore Ukrajini'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

JOHNSON KOD ZELENSKOG 'Ovaj posjet je izraz snažne britanske potpore Ukrajini'

Održan je iznenadni sastanak

Britanski premijer Boris Johnson posjetio je danas Kijev. Ondje je održao iznenadni sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ponudio mu novu financijsku i vojnu pomoć. 

Johnson je posljednji u nizu stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što je ta regija postala sigurnija, odnosno nakon što su se ruske snage povukle s područja sjeverno od grada prije nešto više od tjedan dana. 

- Danas sam se sastao sa svojim prijateljem, predsjednikom Zelenskim, u Kijevu da bismo zajedno pokazali nepokolebljivu potporu ukrajinskom narodu - napisao je Boris Johnson na Twitteru nakon sastanka.

Obvezao se da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete. Odao je počast ukrajinskoj vojsci za 'najveći podvig 21. stoljeća', koji je omogućio poraz 'monstruoznih nakana Vladimira Putina', stoji u priopćenju Downing Streeta.

- Ovaj posjet je izraz odlučne, snažne i stalne britanske potpore Ukrajini. Cijenimo to i uvijek ćemo pamtiti - objavio je Zelenskij u priopćenju.

Johnson nije jedini čelnik koji je danas posjetio Zelenskog. Ranije tijekom dana ukrajinski je predsjednik u Kijevu razgovarao s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorio je da, premda je vojna prijetnja Kijevu smanjena, ona raste na istoku zemlje.

- Ruske snage gomilaju se na istoku Ukrajine. Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u svoju pobjedu. Spremni smo se istodobno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti da okončamo ovaj rat - rekao je Zelenskij.

Johnson i Nehammer u Kijev su stigli dan nakon predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Ona je u subotu rekla da će Europska komisija zajamčiti milijardu eura koji su namijenjeni Ukrajini i zemljama u koje stižu izbjeglice.

Posjeti stranih čelnika i najava Italije o ponovnom otvaranju veleposlanstva u Kijevu kasnije u travnju novi su znakovi da se grad postupno vraća u relativnu normalu. U Kijev su se počeli vraćati i neki Ukrajinci, a postupno se ponovno otvaraju kafići i restorani.

Vaša reakcija na temu