Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KAOS S CJEPIVIMA Pfizer najavio pojačanu isporuku doza od polovine veljače i za Hrvatsku

KAOS S CJEPIVIMA Pfizer najavio pojačanu isporuku doza od polovine veljače i za Hrvatsku

Prvu dozu primilo je oko 46 tisuća osoba, a drugu tek 11 tisuća osoba

U EU posljednjih dana vlada kaos s cjepivima. Najveći proizvođači znatno su smanjili planirane isporuke u ovom mjesecu, što zemljama stvara velike probleme da ispune svoje planove o cijepljenju stanovništva. Mnoge su se zemlje otvoreno pobunile protiv ovakvog postupanja. 

U velikim je problemima i Hrvatska. Prvu dozu cjepiva primilo je oko 46 tisuća osoba, a drugu tek 11 tisuća osoba. Ostatak mora čekati da stignu nove doze cjepiva, a najmanje do sredine veljače cjepiva ćemo dobivati gotovo na kapaljku. Neki su zbog toga u riziku da prođe propisani rok za primitak druge doze. 

- Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje - rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je kako ćemo Modernino cjepivo dobiti u nedjelju.

- Ne znamo kakva će biti distribucijska lista u ožujku, nadamo se da će to biti značajno više, ali ne može znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti dobit ćemo u nedjelju - dodao je.

Puno se očekuje od AstraZenecinog cjepiva kojeg je Hrvatska naručila najviše među svim cjepivima. Capak je u ponedjeljak kazao kako bi prva isporuka trebala biti sredinom veljače te da se radi o više od 44.000 doza, piše Index

No sinoć je kazao kako ćemo i od AstraZenece teško dobiti sve doze za koje smo potpisali ugovor.

- Obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovori. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze - rekao je Capak.

Šef HZJZ-a dao je do znanja da je rezigniran onime što se događa u EU.

- Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca, očito su dobile više nego mi - kazao je Capak.

Pomaka, čini se, ipak ima s Pfizerom.

- Zbog hitne potrebe za cijepljenjem većeg broja ljudi, istražili smo inovativne načine za povećanje broja doza koje možemo isporučiti ove godine i sada vjerujemo da potencijalno možemo isporučiti približno 2 milijarde doza do kraja 2021. godine - kazali su iz Pfizera.

Da bi se to postiglo, sada su potrebne određene modifikacije proizvodnih procesa. Kao rezultat toga, pogon u Puursu u Belgiji doživjet će privremeno smanjenje broja doza isporučenih u EU. Prema njihovim informacijama, s prvotnih 1,3 milijarde doza, sad će u ovoj godini proizvesti najmanje dvije milijarde.

- Ovaj tjedan vratit ćemo se izvornom rasporedu isporuka u Europsku uniju, uključujući i u Hrvatsku, dok će povećane isporuke početi od 15. veljače. Tako ćemo u potpunosti ispuniti dogovor i isporučiti dogovorene količine cjepiva u prvom kvartalu, dok će one u drugom biti znatno veće - kazali su iz Pfizera za Večernji list.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pojasnili su o čemu se točno radi.

- Pfizer je dosad isporučivao 17.550 doza tjedno što bi bilo 18 kutija. Dakle, 18 kutija je stizalo na tjednoj bazi, od 25. siječnja do 15.veljače planirano je smanjenje za 14 kutija ukupno u ta tri tjedna. 15. veljače Hrvatska bi trebala dobiti 19 kutija, a 22. veljače 20, dakle tri kutije više. 15. i 22. veljače Hrvatska bi se trebala vratiti na redovitu isporuku i dobiti ekstra 3 kutije, a kakva će biti isporuka u ožujku i hoće li biti određenih nadoknada – znat ćemo na vrijeme - poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za N1.

EU je pozvala farmaceutske tvrtke da se drže dane riječi glede isporuke cjepiva protiv koronavirusa u jeku niza smanjenja isporuka i kašnjenja, dok se ruše nade u brzo suzbijanje pandemije covida-19. Svijet, željan obnove gospodarstva i putovanja, pozdravio je izuzetno brzi razvoj cjepiva kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije koja je odnijela više od 2.1 milijun života. Međutim, cijepljenje u EU sporo se odvija u usporedbi s nekim drugim zemljama i nailazi na probleme, posebice vezano uz zastoj u lancu opskrbe.

AstraZeneca, koja je razvila svoje cjepivo zajedno sa Sveučilištem u Oxfordu, rekla je Europskoj uniji da ne može ispuniti dogovorene ciljeve isporuke do kraja ožujka. Pfizer je priopćio da će doći do privremenog usporavanja opskrbe od kraja siječnja do početka veljače.

- Europa je uložila milijarde kako bi pomogla razviti prva svjetska cjepiva protiv covida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro - rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na virtualnom sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Zemlje članice EU mogle bi izvesti AstraZenecu pred sud zbog kršenja ugovora o opskrbi ako ne bude poštovala plan isporuke, rekao je šef latvijske diplomacije Edgars Rinkevics.

- Ta se mogućnost treba razmotriti i koordinirati među članicama EU - rekao je ministar Reutersu preko svog glasnogovornika.

Svaka država članica EU ima odvojeni ugovor o opskrbi s tvrtkom. Njemački ministar zdravstva podržao je prijedloge EU o uvođenju ograničenja na izvoz cjepiva protiv covida-19, izjavivši da Europa treba imati svoj 'pravedni udio'.

- Mogu shvatiti da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako - rekao je ministar zdravstva Jens Spahn televiziji ZDF.

Vaša reakcija na temu