Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot KEMIJSKO ORUŽJE? Stručnjak iznio više detalja o simptomima ukrajinskih vojnika
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

KEMIJSKO ORUŽJE? Stručnjak iznio više detalja o simptomima ukrajinskih vojnika

'Mariupolj je trenutno jedna velika otrovna jama'

Stručnjak za kemijsko oružje pozvao je na oprez kada je riječ o tvrdnjama da je u napadu na Mariupolj korišteno kemijsko oružje. Istaknuo je da postoji malo informacija o tome što se dogodilo. 

Dan Kaszeta iz Royal United Services Institute (Rusi) rekao je da je iz legitimnih razloga teško procijeniti cijelu situaciju na daljinu, osobito kada se dosta toga oslanja na izvješća iz druge ili treće ruke umjesto dokaza s mjesta događaja.

- Simptomi koje ukrajinski vojnici navodno imaju, poput teškoće pri disanju, ne govore nam mnogo.

Informacija koju imamo jest da su ljudi imali vrtoglavicu. Ono što nemamo su znakovi i simptomi (i bilo kakva medicinska dijagnostika) koji sužavaju fokus istraživanja na kemikalije, a kamoli na specifično kemijsko ratno sredstvo - kazao je, prenosi Index.

Kaszeta je iznio teoriju po kojoj bi simptomi kod vojnika mogli biti zbog toga što se borbe vode u industrijskom području, na mjestu gdje su mnoge tvornice i dolazi do požara i eksplozija. Također je ustvrdio da je Mariupolj trenutno toksičan sam po sebi. 

- Pogledajte i širu sliku. Mariupolj je trenutno jedna velika otrovna jama. Nekako bismo trebali pretpostaviti da je jedan mali dron tragično nezdraviji od ostatka okruženja - pojasnio je.

Dodao je da je kemijski napad moguć, ali da je isto tako moguće da se radi o posljedicama izgaranja nekog industrijskog materijala. 

Kazao je kako je kod tvrdnji o kemijskom napadu oprez potreban i zbog informacijskog rata koji je u tijeku. 

Vaša reakcija na temu