Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr Kina dala naslutiti da je spremna biti posrednik između Rusije i Ukrajine
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Kina dala naslutiti da je spremna biti posrednik između Rusije i Ukrajine

Wang je pozvao Sjedinjene Države, NATO i Europu da se uključe u 'ravnopravni dijalog' s Rusijom

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi dao je naslutiti je da je Peking spreman 'posredovati' između Rusije i Ukrajine, prvi put otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu.

- Kina je spremna nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u promicanju mirovnih pregovora i raditi s međunarodnom zajednicom na provedbi potrebnog posredovanja, kada je to potrebno - rekao je  Wang Yi na godišnjoj konferenciji za novinare na marginama zakonodavne sjednice zemlje, prenosi CNN.

Wang nije ponudio dodatne pojedinosti o tome što bi takva uloga mogla podrazumijevati niti o razini potencijalnog angažmana Kine. Wang je ranije rekao da Kina podržava sve konstruktivne međunarodne napore usmjerene na političko rješenje u Ukrajini.

Wang je ponovio da je prijateljstvo između Rusije i Kine 'čvrsto kao stijena' i da predstavlja 'jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa na svijetu'.

- Bez obzira na to koliko međunarodna situacija može biti opasna, Kina i Rusija će zadržati strateški fokus i promovirati sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije u novoj eri - nastavio je Wang, dodajući da se obje nacije 'protive povratku mentaliteta hladnog rata'.

U razgovoru s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u subotu, Wang je pozvao Sjedinjene Države, NATO i Europu da se uključe u 'ravnopravni dijalog' s Rusijom u vezi s ratom u Ukrajini, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu