Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube KINDŽAL Što su to zapravo Rusi ispalili na Ukrajinu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

KINDŽAL Što su to zapravo Rusi ispalili na Ukrajinu

Hipersonični projektil ne može presresti nijedan proturaketni sustav

Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, u subotu je izjavio kako je Rusija u Ukrajini prvi put koristila hipersonično oružje. Prema njegovim tvrdnjama, rakete 'Kindžal' uništile su ukrajinsko vojno skladište u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Velike svjetske sile, poput Rusije, Kine i SAD-a, već se neko vrijeme utrkuju u razvoju hipersonične rakete. Riječ je o nevjerojatno brzom raketnom sustavu koji trenutačno ne može presresti niti jedan sustav proturaketne obrane. Hipersonični projektil najčešće putuju pet puta brže od zvuka (oko 6100 km/h što znači da prelaze više od kilometar i pol u sekundi), a neke rakete, poput ruskog balističkog projektila 'Kindžal', navodno mogu postići brzinu Mach 10, odnosno oko 12.300 km/h, i prijeći udaljenost do oko 1930 kilometara.

U ovom trenutku ne postoji operativni sustav proturaketne obrane koji je sposoban presresti hipersonični projektil, zbog čega je utrka za razvoj hipersoničnog oružja tako važna.

Ruski sustav 'Kindžal' ima dvostruku sposobnost - konvencionalnu i nuklearnu - i zbog toga je svjetska javnost zabrinuta - jer kako je uopće moguće znati nosi li nadolazeća prijetnja konvencionalne ili nuklearne bojeve glave tereta od 480 kilograma?

Hipersonična raketa je projektil kojim se može manevrirati prije nego što pogodi cilj. One se ne kreću jednostavnom putanjom i stoga ih je teže pratiti i uništiti. Takve rakete počinju se spuštati na nižim visinama od drugih balističkih projektila, što znači da mogu letjeti ispod zona koje pokrivaju radarski sistemi. Osim toga, njihova ultrabrzina protivniku daje puno manje vremena za reakciju.

Spomenuti 'Kh-47M2 Kindžal', za koji Rusija tvrdi da ga je koristila u invaziji na Ukrajinu, hipersonična je aerobalistička zrak-zemlja raketa s nuklearnom sposobnošću. Može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Zasad nema naznaka da je u ruskom napadu korištena nuklearna raketa, već je izvjesno da je riječ o konvencionalnoj.

'Kindžal' (Kinzhal - što zapravo znači bodež) u službi je od prosinca 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je 1. ožujka 2018. predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin. Ovaj hipersonični projektil dizajniran je da pogađa ratne brodove SAD-a i NATO-a koji su prijetnja ruskim strateškim raketnim sustavima. Svrha mu je i prevladavanje svih američkih zračnih i proturaketnih obrambenih sustava.


'Kindžal' može pogoditi statične i mobilne mete kao što su nosači zrakoplova. Nekoliko sekundi nakon lansiranja, projektil ubrzava do hipersonične brzine i sposoban je izvoditi manevre u svim fazama leta kako bi izbjegao neprijateljsku proturaketnu obranu.

Do prosinca 2018. godine zrakoplovi naoružani projektilima 'Kindžal' izveli su 89 letova iznad Crnog i Kaspijskog mora. Do veljače 2019. izvedeno je više od 380 naleta sa spomenutim projektilom, a oružje je službeno javno predstavljanje imalo tijekom međunarodnog natjecanja Aviadarts u kolovozu 2019. godine.

Prema pisanju ruske novinske agencije TASS, prvo lansiranje 'Kindžal' obavljeno je na Arktiku sredinom studenoga 2019. U lipnju 2021. zrakoplov MiG-31K sa spomenutom raketom raspoređen je u zračnu bazu Hmeimim u istočnoj Siriji. Dana 19. veljače, ruske zrakoplovne snage navodno su upravo iz baze Hmeimim izvele simulirane napade koristeći hipersonične balističke rakete iznad Sredozemnoga mora, piše Jutarnji list.

Vaša reakcija na temu