Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash KIRURG IZ KIJEVA: 'Ubijeno je 50 djece, to nisu nacisti kako pričaju u Rusiji'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

KIRURG IZ KIJEVA: 'Ubijeno je 50 djece, to nisu nacisti kako pričaju u Rusiji'

'Mnogi od njih sada nemaju mogućnost vratiti se. Sada je samo jedna cesta prohodna za doći do Kijeva, a sve ostalo je opasno za putovanje'

Vitalij Kravčenko, kirurg u kijevskoj bolnici, u N1 Studiju uživo govorio je stanju u glavnom gradu Ukrajine i bolnici u kojoj radi i koju nije napustio. Kaže kako je u bolnici ostalo oko 35 do 40 posto suradnika te da je to dovoljno za pružanje kvalitetne pomoći pacijentima. 

- Imamo puno opreme i snage, ali ne možemo znati što će biti - kaže. Dodaje da bi moglo biti mnogo ranjenih vojnika počne li zaista bitka za Kijev. 

- Spremni smo i napravit ćemo sve što možemo za njih - rekao je.

Jučer je, kaže, išao kući iz bolnice, što ne radi često otkako je počeo rat. On živi na suprotnoj obali Dnjepra od bolnice, a problem je, kaže, ići preko rijeke jer samo jedan most je otvoren za civilne automobile i velika je gužva pred njim. Čekao je gotovo dva sata da prijeđe most.

Mnogi liječnici i medicinske sestre imaju malu djecu i morali su otići kako bi zaštitili djecu i odveli ih na zapad zemlje, govori Kravčenko. 

- Mnogi od njih sada nemaju mogućnost vratiti se. Sada je samo jedna cesta prohodna za doći do Kijeva, a sve ostalo je opasno za putovanje - govori.

Na pitanje o namjeri Poljske da Ukrajini donira ratne avione kojoj su se na putu ispriječili pravila NATO-a i SAD, on kaže kako je uvijek spreman na najgore jer se bavi onim najgorim u medicini. 

- Priča se o tim avionima već četiri dana. Ti avioni se u Poljskoj očekuju i jedan dan se priča da ih mogu dati Ukrajini, a sljedeće jutro da ne. Mi moramo biti samostalni u tom ratu - zaključuje.

O poruci Olene Zelenske Ukrajincima, ali i tome da je cijeli državni vrh ostao u zemlji i bori se protiv ruske okupacije, Kravčenko kaže: 'Naša vlast, najviše gradonačelnik i direktor bolnice, svi su ostali u Kijevu, svako sa svog mjesta brani našu zemlju. Mislim da je i njegova žena (predsjednikova, op.), ona neće pucati, ali može pokazati stvari i razgovarati s drugim zemljama i pokazati te užase koje vidimo svugdje u Ukrajini. Do jučer su ti fašisti ubili više od 50 djece, to su djeca, to nisu nacisti i nacionalisti kako pričaju u Rusiji'.

Vaša reakcija na temu