Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay KOMENTAR VOJNOG ANALITIČARA 'Ne postoji šansa da Rusi naprave duboki prodor u Ukrajinu'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

KOMENTAR VOJNOG ANALITIČARA 'Ne postoji šansa da Rusi naprave duboki prodor u Ukrajinu'

Komentirao je trenutnu situaciju na ukrajinskim bojištima

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i vojno-politički analitičar Robert Barić je gostujući u Newsroomu N1 televizije komentirao trenutnu situaciju na ukrajinskim bojištima nakon što su ruske snage tijekom vikenda osvojile grad Soledar. 

Barić je rekao da se još uvijek sa sigurnošću ne može potvrditi da je Soledar pod ruskom kontrolom. 

'To je taktička pobjeda koju će sada Putin iskoristiti jer su konačno zauzeli jedan grad. To je grad od 10.000 stanovnika. No, pitanje je zapravo je li zauzet jer postoje informacije da se u predgrađima i dalje vode borbe. Soledar je pao tek kad su došle zračne elitne ruske snage, a i za to su trebala dva tjedna', tvrdi Barić. 

'Ne postoje velike šanse za duboki prodor do Kijeva'

'Značaj Soledara je u tome što se sad otvara mogućnost udara prema Bahmutu. Da bi se on zauzeo, Rusi prvo moraju preuzeti područje Krasne Gore, gdje se nalazi križište dviju glavnih komunikacija, autoputa i ceste, da bi preuzeli opskrbu Bahmuta sa sjevera. Ako se ovakvim tempom nastavi, to će trajati mjesecima', uvjeren je. 

Barić dodaje da ne postoji šansa da Rusi naprave duboki prodor. 

'Nema šanse za to. Ideja je da se kod Bahmuta iscrpi ukrajinska vojska i time se smanje potencijali za ukrajinsku veliku ofenzivu, koja će svakako doći u proljeće ili ljeto ove godine', istaknuo je. 

Osvrnuo se i na događaje na sjeveru Ukrajine. 

'Tu se već mjesec dana vidi cijeli niz djelovanja, udara i protuudara jedne i druge strane. To je onaj dokaz koji pokazuje da se i Rusi mogu srediti. Ukrajinci polako napreduju. Konačno se tlo smrznulo na minus 15 stupnjeva, gdje se pokazalo da su Ukrajinci bili bolje pripremljeni', kazao je. 

Smatra da za duboki prodor do Kijeva ne postoje velike šanse.

'Tenk je i danas nenadmašan'

'Logično bi bilo da se na području između Kurska i Belgoroda napravi koncentracija snaga, koja bi morala biti mnogo veća, da bi ponovo pokušala zauzeti Sumi, Černihiv i Harkiv. Ali opet, za takvu operaciju bi trebale mnogo veće snage - znači nema šanse. I Ukrajinci i Rusi su svjesni da će glavni udar na proljeće ili ljeto biti na jugu i na to se spremaju', dodao je. 

Barić naglašava da nije istina da tenkovi nisu korisni u modernom ratu, odnosno da su 'mrtvački sanduci', kako ih je nazvao Elon Musk

'Tenk se mora upotrijebiti u združenoj operaciji gdje imate kombinaciju borbenih sposobnosti više rodova oružanih snaga da oni rade sinkronizirano i probijaju obranu. Tenk je i danas nenadmašiv po pitanju paljbene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti', tvrdi profesor. 

'Vagnerovaca ima jako puno'

Barić je istaknuo da su ruski tenkovi lakši i nemaju toliko dobru oklopnu zaštitu kao zapadni. Barić misli da je smijenjeni ruski general Surovikin 'žrtva činjenice da se Rusija konačno počela pripremati za dugoročni rat'. 

'Sve ono što je trebala napraviti prije napada na Ukrajinu - mobilizacija obrambene industrije i mobilizacija ljudstva - to se sad radi u hodu. Vagnerovaca ima jako puno, čak 40 do 50 tisuća ljudi'. 

Barić zaključuje da je smjenom Surovikina Putin pokazao da primat imaju Ministarstvo obrane i oružane snage kao glavni nositelji cijele borbe.

Vaša reakcija na temu