Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KONAČNA ODLUKA NJEMAČKE Ipak će odobriti tenkove za Ukrajinu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

KONAČNA ODLUKA NJEMAČKE Ipak će odobriti tenkove za Ukrajinu

Otkriven potencijalni razlog zaokreta

Njemačka će Poljskoj odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini, javlja Bloomberg pozivajući se na dobro upućene izvore. Očekuje se da će njemački lideri Poljskoj sutra dati odobrenje za slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini. Radi se, podsjetimo, o modernim tenkovima njemačke proizvodnje, za čiji je reizvoz potrebno odobrenje Njemačke, piše Index.

Njemačka vlada je, podsjetimo, danas potvrdila da je primila zahtjev Poljske za slanje tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje u Ukrajinu. Njemačka još uvijek pruža otpor ideji o slanju tenkova, koju podržavaju Poljska, SAD i još nekolicina članica NATO-a.

Napetosti oko slanja Leoparda Ukrajini prerasle su u svađu njemačkih i poljskih lidera koja traje već tjedan dana, pri čemu je Morawiecki optužio Njemačku da 'troši vrijeme' nedonošenjem odluke.

'Pripremamo odluku, ona će stići vrlo brzo', rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius tijekom današnje zajedničke press-konferencije s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Dodao je kako će, 'u slučaju pozitivne odluke, Njemačka djelovati vrlo brzo'.

Zaokret zbog dogovora Bidena i Scholza?

The Wall Street Journal danas je objavio kako je administracija američkog predsjednika Joe Bidena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams Ukrajini dodajući kako bi odluka mogla biti objavljena već ovog tjedna.

Bijela kuća to nije htjela komentirati, ali WSJ navodi kako bi 'odluka o slanju Abramsa bila dio šireg diplomatskog dogovora, pri kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini te bi ujedno odobrio Poljskoj i drugim zemljama da pošalju Leoparde Ukrajini'.

Takav dogovor bi, navodi WSJ, primirio neslaganja oko slanja tenkova Ukrajini koja prijete širim razdorom među zapadnim zemljama u trenucima u kojima se bliži prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Promjena u američkoj poziciji, navodi Wall Street Journal, uslijedila je nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza, prilikom kojeg je Biden navodno pristao razmotriti slanje Abramsa usprkos procjeni Pentagona. Viši njemački dužnosnik za WSJ je rekao da su se o tome zadnjih tjedan dana vodili intenzivni pregovori Berlina i Washingtona. Sada, tvrdi WSJ, izgleda da bi problem mogao biti uskoro riješen.

Vaša reakcija na temu