Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash KORONA FREE Koja je tajna Tajvana?

KORONA FREE Koja je tajna Tajvana?

Čak 200 dana su bez prijenosa virusa

Poučeni iskustvom nakon proboja virusa SARS 2003. godine, Tajvan je jedna od rijetkih država na svijetu koja trenutno ne bilježi rast novozaraženih nit ne razmišlja o lockdownu. Posljednje slučajeve lokalne transmisije Tajvan je imao 14. travnja. Mnogi se pitaju kako im je to uspjelo za rukom, a odgovor se krije u nekoliko razloga, pišu 24 sata

Tajvan nije nametao stroge mjere, nije bilo lockdowna ni policijskog sata niti ograničavanja kretanja ljudi. Umjesto toga fokusirali su se na pravovremene reakcije te su pratili putnike na letovima povezanim s Wuhanom iz kojeg je pandemija i krenula. 

Nakon što su zabilježili prvi slučaj 21. siječnja uveli su zabranu putovanja za sve koji dolaze iz Wuhana, a ostale putnike koji su dolazili iz Kine, Hong Konga i Makaa morali su evidentirati. 

Također, Tajvan je zabranio i svim stranim državljanima ulazak, izuzev veleposlanika Tajvanaca i onih s posebnim vizama. 

- Kada smo čuli da postoje neki tajni slučajevi upale pluća u Kini gdje su pacijenti poslani u samoizolaciju, znali smo da će ovaj virus biti nešto slično onome iz 2003. godine - rekao je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu

Aktiviran je i Središnji epidemiološki zapovjedni centar, pokrenut za vrijeme SARS pandemije. Vlada je naručila velike količine zaštitnih maski i opreme te su pokrenuli njihovu proizvodnju kako ne bi ovisili o uvozu. Dio novca je uložen u masovna testiranja i efektivno praćenje kontakata.

Vaša reakcija na temu