Foto: Screenshot KORONA KOSI PRAVOSLAVNU CRKVU Umro i razvlašteni episkop Artemije Radosavljević

KORONA KOSI PRAVOSLAVNU CRKVU Umro i razvlašteni episkop Artemije Radosavljević

Izbačen je jer nije poštivao saborske odluke koje je smatrao nekanonskim

Nekadašnji raško-prizrenski episkop Artemije Radosavljević preminuo je danas u 85. godini života od posljedica koronavirusa u bolnici u Valjevu, piše Kosovo-online.

Bit će sahranjen u rodnom Leliću gdje se nalazi sjedište Eparhije raško-prizrenske u egzilu na čijem je čelu otkad je isključen iz Sabora SPC-a.

Preminuli Artemije treća je žrtva koronavirusa među poznatijim pravoslavnim vođama. Podsjetimo, mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović preminuo je 30. listopada u 83. godini života od posljedica koronavirusa u Podgorici. Liturgiju za Amfilohija držao je 90-godišnji poglavar srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je od koronavirusa preminuo jučer u Beogradu.

Artemije se školovao u Valjevu, Beogradu i Ateni te je bio profesor na bogoslovijama u Krki i Prizrenu. Prije deset godina uklonjen je s katedre Eparhije raško-prizrenske, a potom je nekoliko godina kasnije razvlašten i isključen iz Srpske pravoslavne crkve zbog nepoštovanja saborskih odluka koje je smatrao nekanonskim.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(80950, "");
Pregledaj komentare