Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr LAVROV: Svijet je izmanipuliran, nismo napali Ukrajinu. Mi pomažemo civilima
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

LAVROV: Svijet je izmanipuliran, nismo napali Ukrajinu. Mi pomažemo civilima

Rekao i da ne vjeruje da će sukob Rusije sa Zapadom oko Ukrajine dovesti do nuklearnog rata

Ruski i ukrajinski ministri vanjskih poslova danas su se u Turskoj sastali prvi put otkako je Rusija napala Ukrajinu. Kako su rekli na konferenciji za medije, nije postignut nikakav napredak u pregovorima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je kako u razgovorima s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom nije postignut napredak po pitanju prekida vatre radi evakuacije civila. Govoreći nakon razgovora s ruskim ministrom u turskoj Antaliji, Kuleba je rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Mariupolju, a da Lavrov nije predan rješenju za humanitarni koridor u tom gradu. 

Kuleba je naglasio da je Ukrajina spremna za diplomaciju, no da je spremna obraniti se. Dodao je kako se čini da će Rusija nastaviti svoju ofenzivu i da traži predaju Kijeva koju neće dobiti. Kuleba je rekao da je njegov dojam sa sastanka bio da Rusija u ovom trenutku nije spremna uspostaviti primirje nakon invazije na Ukrajinu, javlja Index.

- Imamo dva zadatka. Spremni smo nastaviti pregovore. Došao sam ovdje kako bismo dogovorili humanitarne koridore. Raspravljali smo o prekidu vatre koji bi trajao 24 sata. Gospodin Lavrov na to nije pristao. Nadam se da će biti otvoreno još humanitarnih koridora. Mnogi ljudi pate, djeca, bebe... - rekao je Kuleba.

Nakon njega se obratio Sergej Lavrov. 

- Radili smo na pokušaju rješenja krize. Govorili smo o humanitarnim problemima. Objasnili smo što Rusija radi sa svoje strane kako bi pomogla civilima koje su zatočili takozvani dobrovoljci. Podsjetili smo Ukrajinu da je ruska strana dala konkretne prijedloge i dobili smo uvjerenje da ćemo dobiti odgovor na naše zahtjeve. Želimo sačuvati mir u Europi - rekao je Lavrov.

- Potezi Zapada su opasni, mi to vidimo. Nismo napali Ukrajinu, ne planiramo napasti ni druge zemlje. Naša sigurnost je ugrožena. Mi smo htjeli razgovarati, ali nitko nas nije slušao. Mi nećemo opravdavati svoje akcije u Ukrajini nikome, ni NATO-u. Mi nećemo promatrati kako se u Ukrajini gradi nacistička nacija. Želimo da Ukrajina ostane neutralna, predsjednik Putin je to rekao mnogo puta. Prema onome što Zelenskij govori, on počinje shvaćati sve to i zbog toga smo blago optimistični - kaže.

Ponovio je da je Rusija dala jasne zahtjeve Ukrajini i da čeka odgovor. Potom je govorio o napadu na rodilište i činjenici da je Rusija na rubu bankrota.

- Čuli smo navode o zvjerskom napadu na rodilište prije tri dana. Naša delegacija je dala dokaze da je to rodilište okupirao Azov i da su njegovi pripadnici izbacili trudnice i djelatnike. Vi sami izvucite zaključke. Javnost diljem svijeta je izmanipulirana. Mi ćemo sami riješiti svoju ekonomsku situaciju, naš predsjednik će to riješiti. Pokušavamo privući pažnju na to da je Ukrajina godinama antiruska. S kim ste, sa Zapadom ili s Rusijom? Izaći ćemo iz ove krize, prošli smo mnoge krize i uvijek smo se izvukli. Izaći ćemo jači iz ovog. Nemamo iluzija da je Zapad naš partner. Sada znamo da nas bilo tko i bilo kad može izdati. Amerika ima laboratorije za biološko oružje u Ukrajini - rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da ne vjeruje da će sukob Rusije sa Zapadom oko Ukrajine dovesti do nuklearnog rata. 

- Ne želim vjerovati, i ne vjerujem, da bi nuklearni rat mogao početi - rekao je Lavrov novinarima na pitanje hoće li biti nuklearnog rata.

Za glasine o potencijalnom ruskom napadu na bivše sovjetske baltičke države rekao je da se radi o starim lažnim vijestima.

Vaša reakcija na temu