Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Liječnica u Americi omogućila pobačaj silovanoj djevojčici (10). Kaznili su je

Liječnica u Americi omogućila pobačaj silovanoj djevojčici (10). Kaznili su je

Posljedice zabrane

Liječnici iz Indiane koja je silovanoj 10-godišnjakinji omogućila pobačaj, liječnički je odbor odredilo kaznu jer je o tom slučaju razgovarala s medijima.

Članovi odbora kažu da je dr. Caitlin Bernard povrijedila privatnost svoje pacijentice time što je u javnost iznijela informacije o medicinskom postupku.

S druge strane, njezini odvjetnici kažu da je postupala u skladu sa svojom dužnošću i informirala javnost o utjecaju i stvarnim posljedicama političkih odluka poput zabrane pobačaja, javlja Jutarnji list.

Dr. Bernard je kažnjena s 3000 dolara i izrečena joj je opomena.

Ipak, medicinsko vijeće nije doktorici Bernard oduzelo licencu i odbacilo je tezu da nije sposobna za daljnji rad.

U srpnju 2022., mjesec dana nakon što je presudom Vrhovnog suda SAD-a na nacionalnoj razini ukinuto pravo na pobačaj, Indianapolis Star objavio je priču o doktorici Bernard i 10-godišnjakinji koja je preživjela silovanje.

Dijete je doputovalo iz susjednog Ohija u Indianu kako bi se izvršio pobačaj.

U to je vrijeme zakon Ohija zabranjivao pobačaj nakon šest tjedana trudnoće.

Kako se javnost zainteresirala za priču, zagovornici prava na izbor - uključujući predsjednika Joea Bidena - iskoristili su slučaj kao primjer utjecaja i posljedica restriktivnih zabrana pobačaja.

Kasnije tog mjeseca, muškarac iz Ohija optužen je za silovanje neimenovane djevojčice.

U studenom prošle godine, ured državnog tužitelja Indiane podnio je žalbu u kojoj se navodi da dr. Bernard nije odmah prijavila zlostavljanje djeteta, kako se to po zakonu mora.

Vaša reakcija na temu