Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot LUKAŠENKO TVRDI 'Većina ruskog taktičkog nuklearnog oružja već stigla u Bjelorusiju'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

LUKAŠENKO TVRDI 'Većina ruskog taktičkog nuklearnog oružja već stigla u Bjelorusiju'

'Nijedan borac Wagnera ga neće čuvati'

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je većina taktičkog nuklearnog oružja koje Rusija planira smjestiti u Bjelorusiju već stigla, prenosi Index.

'Većina nuklearnog oružja već je dopremljena u Bjelorusiju, neću reći koliko. Iznenađujuće je da to nitko nije pratio', rekao je Lukašenko, a prenose bjeloruski državni mediji. 

Lukašenko je odbacio tvrdnje da će ruski plaćenici iz Wagnera biti zaduženi za čuvanje oružja, tvrdeći: 'Rusi i Bjelorusi ga čuvaju... Nijedan borac Wagnera neće čuvati nuklearno oružje. To je naš zadatak'.

Početkom ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je planove za smještaj taktičkog nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju. Putin je izjavio da će Moskva do početka srpnja dovršiti izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u toj zemlji. Dodao je da je Rusija već prenijela sustav kratkodometnih projektila Iskander, koji se može opremiti nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama, u Bjelorusiju.

Prije nuklearnog sporazuma, Bjelorusija nije imala nuklearno oružje na svom teritoriju od početka 1990-ih. Kratko nakon stjecanja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza, pristala je na prijenos svih sovjetskih oružja za masovno uništenje stacioniranih tamo u Rusiju.

Otkako je prije više od godinu dana napao Ukrajinu, Putin je u nekoliko navrata eskalirao retoriku, upozoravajući na 'rastuću' prijetnju nuklearnog rata i sugerirajući da bi Moskva mogla napustiti svoju politiku prema kojoj Rusija nikad neće prva koristiti nuklearno oružje.

Vaša reakcija na temu