Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot MANJE NO ŠTO SE MISLILO 'Zelenski je težak oko 20 milijuna dolara'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

MANJE NO ŠTO SE MISLILO 'Zelenski je težak oko 20 milijuna dolara'

Zamjenik urednika ukrajinskog izdanja Forbesa demantirao je da milijarder

O situaciji u Ukrajini te krizi koja je zahvatila Europu zbog rata u toj zemlji u Newsnightu N1 je govorio zamjenik urednika ukrajinskog izdanja Forbesa Mihailo Sapiton.

Rekao je da je situacija u Kijevu zasad najbolja od početka ruske invazije, iako nije sasvim sigurno.

- U samom gradu je vrlo mirno, gotovo kao i prije rata. Naravno, tu su oštećene zgrade i infrastruktura, ali Kijev se prilagođava novoj stvarnosti, gotovo sve tvrtke su otvorene, možete naručiti taksi, dostavu, sve funkcionira - rekao je Sapiton.

Komentirao je i embargo Europske unije na uvoz ruske nafte pomorskim putem.

- Europljani su mjesec dana razgovarali o embargu. To je za nas Ukrajince polovična pobjeda. Bit će udarac na ruski proračun, procjene su oko 25 milijardi dolara, no to neće biti dovoljno velik udarac ruskoj ekonomiji. Europa je i dalje ovisna o ruskoj nafti i plinu. Možda se moglo učiniti više, ali u ovakvim okolnostima ovo je zapravo dobro za nas - kazao je Sapiton.

Dodao je da bi u najboljem mogućem scenariju bila zabrana ruske nafte i plina u potpunosti, ali zbog sastava Europske unije nema šanse da se to dogodi.

Ukrajinci, tvrdi Sapiton, njemačku politiku i politiku kancelara Scholza vide kao - izdaju.

- Ako pitate bilo kojeg Ukrajinca o Njemačkoj, bez obzira koliko su Nijemci puni podrške, imidž te zemlje je narušen jer Ukrajinci vide stav vlade i kancelara kao izdaju europskih vrijednosti i izdaju Ukrajinaca koji umiru za sigurnost cijelog kontinenta  - rekao je.

Iako se ratu još ne nazire kraj, tvrdi, procjenjuje se da će za obnovu Ukrajine trebati od 300 milijardi do bilijun dolara.

A neki se dan na internetu pojavila (dez)informacija da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski milijarder, što je Forbes pobio.

- Predsjednik je težak oko 20 milijuna dolara u najboljem slučaju. Najvrjedniji je udio koji ima u produkcijskoj kući - njezina vrijednost je 11 milijuna dolara. Njegova supruga ima neke zgrade, nakit i slično. I u najboljem slučaju sve to iznosi 20 milijuna dolara. Daleko je od toga da je milijarder i mislim da nikada to neće biti - rekao je Sapiton.

Vaša reakcija na temu