Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Marko Vešligaj: Koalicija EPP-a i krajnje desnice opasna je za Europu, u najvećoj opasnosti su ženska prava

Marko Vešligaj: Koalicija EPP-a i krajnje desnice opasna je za Europu, u najvećoj opasnosti su ženska prava

Upozorava na 'očigledan smjer u kojem će nova Komisija ići'

U Europskom parlamentu trenutno traju procesi i dogovori oko saslušanja kandidata za povjerenike u novoj Europskoj komisiji. Saslušanja će se održati u razdoblju od 4. do 12. studenog 2024. godine, a zastupnik Marko Vešligaj upozorava:

'Trenutno se iza zatvorenih vrata dogovaraju detalji saslušanja za nove povjerenike, a koalicija između Europske pučke stranke, Europskih konzervativaca i Domoljuba za Europu već sada kroji taj proces na jedan vrlo opasan način. Ostali smo šokirani informacijom da primjerice Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta neće biti pozvan i neće moći sudjelovati u saslušanju povjerenika za zdravlje. Iz toga je jasan smjer u kojem će nova Komisija ići, a to je nastojanje da se potpuno marginaliziraju teme poput seksualnog i reproduktivnog zdravlja.'

Europski parlament je u prethodnom mandatu kontinuirano upozoravao na činjenicu da su zdravstvena prava, posebno prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, temeljna prava žena koja bi trebalo ojačati, a nikako ih smanjiti ili ukinuti. Parlament je više puta pozvao Komisiju i da promiče zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, kao dio sljedeće strategije EU-a za zdravlje, iz čega je vidljivo kako su teme zdravlja i rodne ravnopravnosti međusobno povezane te vizija za Europu za nadolazeće razdoblje to mora adekvatno reflektirati.

'Europska pučka stranka, kroz suradnju s krajnjom desnicom, napušta temeljne vrijednosti Europe, to je sasvim jasno već sada u procesu pripreme saslušanja za povjerenike. Marginalizacija Odbora koji se bavi pravima žena, kao i sklanjanje tema poput seksualnog i reproduktivnog zdravlja s dnevnog reda jasno govori o strategiji koju će nova koalicija koristiti. Tu su, nažalost, najranjivije upravo žene i djevojčice.

Protiv toga se moramo boriti na svakom koraku i ne dozvoliti da Orban i njemu slični kroje europsku budućnost. Ja ću svakako činiti sve u svojoj moći kako se to ne bi dogodilo!', zaključio je Marko Vešligaj.

Vaša reakcija na temu