Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr MEDVEDEV UPOZORIO SVIJET 'Čekaju vas golema kriza, izgladnjivanje, ratovi, epidemije'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

MEDVEDEV UPOZORIO SVIJET 'Čekaju vas golema kriza, izgladnjivanje, ratovi, epidemije'

'Izbijat će novi regionalni vojni sukobi'

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, bivši predsjednik i bliski saveznik Vladimira Putina, objavio je novi post na svom Telegram kanalu. 

Rekao je kako slijedi niz kriza i sukoba kao posljedica antiruskih sankcija te 'urušavanje ideje svijeta usmjerenog na Ameriku'. Sugerirao je da bi posljedice sankcija Ruskoj Federaciji bile energetske, logističke, prehrambene i druge krize u svijetu.

- Kao rezultat stvorit će se nova sigurnosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti: a) slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa poput 'reda temeljenog na pravilima' i drugog besmislenog zapadnog smeća, b) kolaps ideje američkocentričnog svijeta; c) prisutnost interesa koje poštuje svjetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba sa zapadnim svijetom - napisao je Medvedev, prenosi Index.

Prijeti golemom krizom

Najavio je golemu krizu u svijetu. 

Post je Medvedev nazvao 'Petak 13. Što će biti dalje ili Svijet nakon antiruskih sankcija (uopće nije prognoza)' i u njemu je opisao posljedice svjetske krize koja je krenula nakon ruske invazije na Ukrajinu i reakcije Zapada na tu invaziju. Posebno je istaknuo da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih globalnih lanaca opskrbe robom. 

- Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih zračnih prijevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskog teritorija - nastavio je Medvedev.

- Energetska kriza intenzivirat će se u onim državama koje su nametnule pucanje u vlastite noge, odnosno sankcije na opskrbu ruskim energentima. Nastavit će se daljnji rast cijena fosilnih goriva, a razvoj digitalne ekonomije u svijetu će se usporiti. Doći će do pune međunarodne krize s hranom s perspektivnom izgladnjivanja u pojedinim državama - dodao je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Medvedev je ustvrdio da će sankcije pogoditi i globalni financijski sustav, što će rezultirati mogućom monetarnom i financijskom krizom u nekim zemljama ili zajednicama zemalja, što će nadalje, tvrdi, rezultirati podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništenjem pravnog sustava koji čuva privatno vlasništvo.

Ratovi, epidemije...

Putinov saveznik naveo je da će mnoge sfere života u cijelosti doživjeti udar. 

- Novi regionalni vojni sukobi izbijat će na mjestima gdje se situacija već godinama ne rješava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, vjerujući da je pažnja zapadnih vlasti sada preusmjerena na obračun s Rusijom - napisao je.

Zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije također je naveo vjerojatnost početka novih epidemija 'uzrokovanih odbijanjem poštene međunarodne suradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili izravnim posljedicama upotrebe biološkog oružja'.

Govoreći o posljedicama sankcija na međunarodnu suradnju, Medvedev je rekao da će doći do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspjele dokazati svoju učinkovitost u rješavanju situacije u Ukrajini. Kao primjer naveo je Vijeće Europe.

- Stvorit će se novi međunarodni savezi zemalja temeljeni na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim kriterijima - zaključio je političar.

Vaša reakcija na temu