Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Meksička novinarka bojala se za svoj život jer je pisala o korupciji. Ubili su je

Meksička novinarka bojala se za svoj život jer je pisala o korupciji. Ubili su je

Već su je napadali zbog njezinog rada

Novinarka Lourdes Maldonado López ubijena je u nedjelju u pograničnom gradu Tijuani na sjeveru Meksika. Bilo je to treće ubojstvo novinara u ovoj zemlji u posljednja dva tjedna. López je ubijena iz vatrenog oružja u automobilu u četvrti Santa Fe u Tijuani, navodi se u izjavi državnog tužitelja provincije Baja California koju prenosi CNN.

Lokalna policija primila je dojavu u nedjelju u 19 sati po lokalnom vremenu i potom pronašla López mrtvu po dolasku na poprište zločina, navodi se u izvještaju. López je pokrivala korupciju i politiku, a bila je žrtva prijašnjih napada zbog svog rada, objavila je organizacija za ljudska prava Članak 19, čiji je López bila član.

U ožujku 2019. godine López je rekla meksičkom predsjedniku Andrésu Manuelu Lópezu Obradoru na njegovom dnevnom brifingu za novinare da se boji za svoj život i zatražila njegovu 'podršku, pomoć i radnu pravdu'.

López je govorila o radnom sporu koji je imala s Jaimeom Bonillom, vlasnikom medijske kuće PSN u kojoj je López prije radila. López je tužila tvrtku zbog nepravednog otkaza. Bonilla je prisegnuo kao guverner Baja Californije u studenom 2019., nakon što je vodio uspješnu kampanju kao kandidat vladajuće stranke Morena Lópeza Obradora. Samo nekoliko dana prije nego što je ubijena, dobila je parnicu.

U intervjuu za radijsku postaju Radio Formula, koji je Bonilla u ponedjeljak objavio na svom korisničkom računu na Twitteru, rekao je da nije vidio López mnogo godina, ali da je s njom je uvijek imao dobar odnos. Bonilla je rekao kako ne zna zašto je López od predsjednika zatražila zaštitu, rekavši da nikada nije bilo prijetnje, čak ni svađe s njom.

- Svaki put kad se nešto dogodi novinarima, to boli - rekao je Bonilla i izrazio sućut obitelji.

Odbor za zaštitu novinara objavio je na Twitteru da je šokiran ubojstvom López i pozvao vlasti da temeljito i transparentno istraže napad.


Ovo ubojstvo uslijedilo je nakon ubojstva slobodnog fotoreportera Alfonsa Margarita Martíneza Esquivela 17. siječnja u Tijuani i Josea Luisa Gamboe, novinara koji je osnovao i uređivao novinsku web stranicu Inforegio, te web stranicu La Noticia, a ubijen je 10. siječnja u meksičkoj provinciji Veracruzu.

Ured državnog tužitelja Baja Californije rekao je CNN-u da je Esquivel ubijen ispred svoje kuće tako što je dobio metak u glavu. Esquivel, koji je imao 49 godina, pokrivao je crnu kroniku i sigurnosna pitanja u Tijuani za lokalne i međunarodne medije.

Povjerenstvo za ljudska prava Baja Californije pozvalo je vlasti da istraže okolnosti njegove smrti.

Miguel Mora, predstavnik povjerenstva, kaže kako je potrebno provesti ubrzani postupak u ovom slučaju jer svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu izražavanja i pravo društva da bude informirano.

Meksiko je i dalje jedna od najsmrtonosnijih zemalja na svijetu za novinare, prema Reporterima bez granica (RSF).

'Unatoč ograničenom nedavnom napretku, Meksiko tone sve dublje u spiralu nasilja i nekažnjivosti. Sporazum između dužnosnika i organiziranog kriminala predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti novinara i onemogućava pravosudni sustav na svim razinama. Novinari koji prate osjetljive političke priče ili kriminal, posebno na lokalnoj razini, dobivaju upozorenja, prijeti im se, a zatim često budu ubijeni vatrenim oružjem. Drugi su oteti i nikada više nisu viđeni ili bježe u inozemstvo kao jedini način da osiguraju svoj opstanak - zaključuje RSF, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu