Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Meta uklonila lažni video Zelenskog u kojem poziva na kapitulaciju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Meta uklonila lažni video Zelenskog u kojem poziva na kapitulaciju

Deep fake tehnologija

Voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, tvrtki u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primijetili i uklonili lažnu videoobjavu u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poziva svoje vojnike na kapitulaciju. 

Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću 'deep fake' tehnologije, što će, ako bude potvrđeno, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini, prenosi Index.

'Naša ekipa je identificirala i uklonila 'deep fake' video koji prikazuje predsjednika Zelenskog kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom', objavio je na Twitteru Nathaniel Gleicher te dodao:

'Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulirajućih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama'.

Lažni video u kojem Zelenskij govori ljudima da polože oružje loše je napravljen i lako ga je prepoznati.

Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja 'deep fake' tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti. Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan utjecaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju.

Vaša reakcija na temu