Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube Milijarder Roman Abramovič otputovao u Kijev kako bi pokušao obnoviti rusko-ukrajinski dijalog
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Milijarder Roman Abramovič otputovao u Kijev kako bi pokušao obnoviti rusko-ukrajinski dijalog

Dok traju borbe, diplomacija potiho pokušava dovesti obje strane za zeleni stol

Ruska vojska pojačava napade na istoku zemlje, regija Donbas meta je ruskih zrakoplova i teške artiljerije. Mariupolj, grad heroj - mjesto je u kojem se odlučuje koliko će ruska agresija biti uspješna. Moskva kreće u novi propagandni rat.

- Moral i psihičko stanje okupatora na niskim su razinama. Rusi borci svakodnevno se žale da nema dovoljno vojnika koji bi ih trebali zamijeniti, žale se na opremu koja se neprestano kvari te na lošu kvalitetu hrane i goriva - komentirao je glasnogovornik glavnog stožera ukrajinske vojske Oleksandr Šputun, prenosi HRT

Prema posljednjim podacima, odnos snaga ide u rusku korist. Naime, pet ih je puta više u odnosu na ukrajinske vojnike. Pa zato ne iznenađuje što mnogo Ukrajinaca ostavlja svoje obitelji i kreće prema istoku zemlje.

- U ovom nametnutom ratu mi ćemo pobijediti, i to je svima jasno. Ne zbog oružja, već zbog naše snage, našeg inata i naše volje. Borimo se za svoju zemlju, branimo obitelji. Mi nismo vojnici, mi postajemo heroji koji brane zemlju od nasilnika - riječi su Zahara, ukajinskog dobrovoljca.

I dok traju borbe, diplomacija potiho pokušava dovesti obje strane za zeleni stol. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opet je vrlo aktivan, pokušava ponoviti onaj prvi uspješni susret iz Istanbula. No poruka iz Kijeva ovaj put i nije onakva kakvu je očekivao.

- Onog trenutka kada se završe borbe, kada će rat biti gotov, to će biti vrijeme za diplomaciju. Ne razumijem, ruska strana želi rješavati probleme preko diplomatskih kanala, a istodobno vodi agresivni osvajački rat. Pa to rade samo zato da bi osvojili više teritorija. Dok se vodi rat, nema mjesta za diplomaciju - ne vidim nijedan dobar razlog za neki novi susret - poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

No ruska strana, čini se, ovaj je put mnogo više zainteresirana za nove diplomatske susrete pa je, prema posljednjim informacijama, neslužbeni ruski izaslanik - vlasnik Chelseja, milijarder Roman Abramovič otputovao u Kijev kako bi pokušao obnoviti rusko-ukrajinski dijalog.

Vaša reakcija na temu