Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH/ F. Klen Ministar Anušić sa senatoricom Klobuchar: 'Modernizacija HV-a i dostizanje NATO-ovih ciljeva prioriteti obrambene politike'

Ministar Anušić sa senatoricom Klobuchar: 'Modernizacija HV-a i dostizanje NATO-ovih ciljeva prioriteti obrambene politike'

Hrvatska nastavlja pomagati Ukrajini i jačati suradnju s SAD-om

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić u sklopu posjeta državi Minnesoti u Sjedinjenim Američkim Državama sastao se u četvrtak, 3. listopada 2024., sa senatoricom Amy Klobuchar, prvom ženom senatoricom iz Minnesote.

Na sastanku se razgovaralo o nekoliko važnih tema uključujući daljnju potporu Ukrajini, pitanjima vezanim za unapređenje ukupne hrvatsko-američke suradnje, bilateralnoj obrambenoj suradnji s naglaskom na suradnju Oružanih snaga RH s Nacionalnom gardom Minnesote te o projektima modernizacije OSRH koji se provode uz potporu SAD-a.

Ministar Anušić o situaciji u Ukrajini: Nastavljamo pružati potporu Ukrajini u borbi za neovisnost

Ministar Anušić istaknuo je kako Hrvatska od samog početka u potpunosti podržava borbu ukrajinskog naroda protiv ruske agresije te kako su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane do sada Ukrajini donirali vojnu pomoć u opremi i naoružanju u vrijednosti više od 200 milijuna eura. 'Nastavit ćemo pružati potporu Ukrajini u njihovoj borbi za neovisnost', poručio je.

Suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote značajno unaprijedila sposobnosti Hrvatske vojske

Ministar Anušić na sastanku je istaknuo kako je Nacionalna garda Minnesote vrlo važan partner Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama RH te kako su zahvaljujući toj suradnji značajno unaprijeđene sposobnosti Hrvatske vojske što će u konačnici pridonijeti uspješnom i prijevremenom ispunjenju preuzetih obveza izdvajanja za obranu Republike Hrvatske kao članice NATO-a.

'Na temelju postojećih i nadolazećih projekata modernizacije, uključujući one koji se provode uz potporu SAD-a i Nacionalne garde Minnesote, naše najnovije projekcije pokazuju kako bismo 2 % izdvajanja za obranu od ukupnog BDP-a mogli postići vrlo brzo, a što je smjernica i obveza koju smo kao i sve članice NATO-a preuzeli', rekao je Anušić.

Istaknuvši kako dvadeset i osam godina kontinuirane suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote pokazuje zajedničku predanost partnerstvu te kako hrvatska strana iznimno cijeni dosadašnju potporu Nacionalne garde Minnesote, ministar se osvrnuo na aktualne projekte modernizacije Hrvatske vojske koji se provode uz potporu Nacionalne garde Minnesote. Riječ je o helikopterima Black Hawk zahvaljujući kojima je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo započelo formiranje prve eskadrile helikoptera zapadnog podrijetla te o projektu opremanja borbenim vozilima Bradley.

'Otvorile su se mnoge teme, a svakako ona koja je nama najzanimljivija jest daljnja suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote, daljnja modernizacija i opremanje Oružanih snaga RH i naravno nastavak razmjene međusobnih iskustava, jer su Sjedinjene Američke Države naš najveći saveznik, i u ratu, i u miru'.

Kao jednu od važnih tema ministar Anušić istaknuo je ratifikaciju Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim bi hrvatski i američki građani izbjegli dvostruko oporezivanje te naglasio kako su Vlada Republike Hrvatske te predsjednik Vlade RH puno puta razgovarali o toj temi na najvišim razinama. U razgovoru sa senatoricom istaknuta je dobra volja da se to pitanje počne rješavati nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

Vaša reakcija na temu