Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Ministar Grlić Radman u Kijevu o nastavku snažne potpore RH projektima razminiranja u Ukrajini
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ministar Grlić Radman u Kijevu o nastavku snažne potpore RH projektima razminiranja u Ukrajini

U službenom je posjetu Ukrajini

Tijekom današnjeg posjeta Ukrajini, ministar Grlić Radman susreo se i s predsjednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom. Ministar je istaknuo zadovoljstvo što se Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme održao prošle godine u Zagrebu, čime se upravo u Hrvatskoj inaugurirala njezina parlamentarna dimenzija, kao i činjenicom da je Hrvatski sabor među prvima donio deklaraciju kojom osuđuje rusku agresiju. 

'Međuparlamentarnu suradnju smatramo važnim instrumentom jačanja naše bilateralne suradnje, a intenzitet naših kontakata i međusobnih posjeta na parlamentarnoj i drugim razinama bio je vrlo visok. U posljednjih nekoliko mjeseci Ukrajinu je posjetio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kao i nekoliko ministara. Hrvatska stoji na raspolaganju za svu pomoć u institucionalnom i zakonodavnom usklađivanju s EU', kazao je ministar, istaknuvši kako Hrvatska zbog vlastitog ratnog iskustva posebno razumije što Ukrajina prolazi. 

Ministar Grlić Radman sastao se potom s potpredsjednicom Vlade za europske i euroatlantske integracije Olhom Stefanishynom, gdje je istaknuta predanost i potpora Republike Hrvatske europskom putu i europskim integracijama Ukrajine. Naglasio je važnost nastavka reformi i napretka na putu prema članstvu u Europskoj uniji te potvrdio spremnost Hrvatske da podijeli svoja iskustva i znanje za što brži napredak u europskim i euroatlantskim strukturama. 

Ministar Grlić Radman održao je sastanak i s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Ukrajine Julijom Sviridenko, gdje je glavna tema bila važnost razminiranja u procesu obnove gospodarskih i društvenih aktivnosti u Ukrajini. Ministar Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska spremna pružiti potporu i surađivati s Ukrajinom kako bi se osiguralo sigurno i održivo okruženje za građane te stvorili uvjeti za ubrzan gospodarski oporavak. 

Svjesni hitnosti suočavanja s izazovima koje predstavljaju mine i eksplozivni ostaci rata, ministar Grlić Radman potpisao je s direktorom Svjetskog programa za hranu (WFP) u Ukrajini Matthewom Hollingworthom, a u prisustvu potpredsjednice Sviridenko, Sporazum o usmjerenom multilateralnom doprinosu između Vlade Republike Hrvatske i WFP-a za aktivnosti WFP-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Ukrajini. Hrvatska donacija imat će izravan utjecaj na kućanstva i male poljoprivrednike koji žive na područjima zagađenim minama, omogućujući im obnovu izvora prihoda i smanjenje ovisnosti o humanitarnoj pomoći. 

Ministar Grlić Radman najavio je, također, kako će Hrvatska biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, 11. i 12. listopada 2023. u Zagrebu. Ova konferencija bit će ključna platforma za mobilizaciju dodatne međunarodne podrške i resursa potrebnih za uspješno razminiranje teritorija u Ukrajini. 

U okviru svojih vanjskopolitičkih i razvojno-humanitarnih nastojanja, Hrvatska je uputila i doprinos od 4 milijuna eura Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) za provedbu projekta protuminskog djelovanja u Ukrajini te je ministar Grlić Radman iskoristio posjet Kijevu kako bi se susreo s predstavnicima Ureda UNDP-a. Tijekom sastanka izaslanstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojem se pridružio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, imalo je priliku vidjeti opremu kupljenu sredstvima Republike Hrvatske, a koja će biti od iznimne važnosti za provedbu projekta razminiranja u Ukrajini. 

Ministru Grliću Radmanu u ovom radnom posjetu pridružila se i predsjednica udruge 'Hrvatska pomaže' Đurđa Adlešić koja provodi projekt međunarodne razvojne suradnje organizacija civilnog društva koji financira MVEP. U okviru projekta, do sada je u Hrvatskoj boravilo više od 160 ukrajinske djece, a cilj je pružiti im psihosocijalnu rehabilitaciju, ali i edukaciju o sigurnosti, poglavito o opasnosti od mina.

Vaša reakcija na temu