Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Facebook Ministarstvo vanjskih poslova pregovara o izvlačenju zarobljenog Zagrepčanina
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ministarstvo vanjskih poslova pregovara o izvlačenju zarobljenog Zagrepčanina

'Situacija je grozna'

Ministarstvo vanjskih poslova danas je potvrdilo da rade na slučaju zarobljenog hrvatskog državljanina, 40-godišnjeg V. P., kojeg su uhitili Rusi u Ukrajini.

- MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije - stoji u izjavi iz Ministarstva. Zasad još nije točno rečeno kad je uhićen, a ni koja je njegova daljnja sudbina, javlja Jutarnji list.

Ruska državna televizija RT, propagandni servis u službi Kremlja, objavila je da je njezin novinar Roman Kosarev razgovarao s V. P., za kojeg navode da je hrvatski državljanin koji se, kako tvrde, borio u redovima ukrajinske vojske. Hrvat im je, kažu, rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te tvrdi kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada. RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji.

Sve što je V. P. izjavio za RT treba uzeti s rezervom, budući da je teško vjerovati da je smio slobodno iznositi vlastita mišljenja.

- Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pješice 260 kilometara, skrivali se, izbjegavali svaki mogući kontakt... No plan nam je propao kad smo naletjeli na rusku topničku jedinicu, morali smo se predati - izjavio je za RT. Hrvat kaže kako se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine. Htio je, navodi, dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je ondje odslužio trogodišnji ugovor. Objašnjava kako je htio dobiti ukrajinsko državljanstvo jer se zaljubio u Ukrajinku.

- Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine - dodao je, no nije precizirao kako je uopće završio u Ukrajini. Zarobljeni hrvatski državljanin ruskoj televiziji objasnio je kako je imao vrlo malo izravnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov u bitci kod Mariupolja.

- Azov sudjeluje u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. On i nisu dio ukrajinskih oružanih snaga - rekao je V. P., kako ga citira RT.

- Čuo sam da su oni iz Azova vrlo fašistički nastrojeni i da su nacisti. Također sam čuo o groznim stvarima koje su napravili građanima koje su zatočili, čak su vjerojatno i na nas povremeno pucali, citira ga RT.

- Više nikad ne bih uzeo oružje u ruke. Ako budem oslobođen, vjerojatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom Crvenom križu... Želim preživjeti, želim živjeti... Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini. U pritvoru me liječe, dobivam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć - zaključio je Hrvat V. P. za RT televiziju.

Član obitelji V. P. do kojeg smo uspjeli doći nije bio raspoložen za komunikaciju s medijima. No, dobili smo od našeg sugovornika potvrdu da je V. P. zarobljen te da traje postupak da se on izvuče iz Rusije.

- Situacija je grozna, radi se na tome da ga što prije izvučemo, ne mogu vam i ne želim išta više reći jer bi to moglo ugroziti njegovu sigurnost. U Ministarstvu vanjskih poslova znaju jako puno, upoznati su sa svime i oni rade na tome - rekla nam je osoba iz obitelji V. P., piše Jutarnji list.

Vaša reakcija na temu