Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Nova TV Napad kemijskim oružjem i koliko Rusija može izdržati? Evo što kaže vojni analitičar Ivica Mandić
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Napad kemijskim oružjem i koliko Rusija može izdržati? Evo što kaže vojni analitičar Ivica Mandić

U pregovore ne polaže nikakve nade

Rat u Ukrajini traje već 17 dana, a u četvrtak navečer besposadna letjelica pala je kod Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Istraga je otvorena, a NATO i hrvatske nadležne službe šute iako su letjelicu pratili na radaru.

Koliko će istraga pokazati i hoćemo li ikada doznati sve detalje o srušenoj letjelici, za Dnevnik Nove TV komentirao je vojni analitičar Ivica Mandić.

- Teritorij Ukrajine je prilično velik. Pod čijim nadzorom je teritorij i posebno ova letjelica - to je već drugo pitanje. I dan danas ostajem pri onome da su operaciju provedbe planirale ruske oružane snage - objasnio je.

Naveo je i koji im je bio cilj.

- Operacija i obmanjivanje provođenja same operacije u smislu reakcije. U petak su ruski zrakoplovi raketirali Bjelorusiju iz zračnog prostora Ukrajine i operaciju su planirali iz prostora Ukrajine da bi se Ukrajinu optužilo pred zapadnim saveznicima da čini nešto što ona deklarativno i stvarno ne provodi. Precizno su provjerili i kako mi reagiramo na takvu vrstu opasnosti - dodao je.

Rekao je kako izuzetno puno pozornosti Zapad poklanja točnim obavještajnim informacijama.

- Zapad je u petak snimio vrlo jasno kako je ruski zrakoplov ispalio raketu na pogranične dijelove Bjelorusije, a isto tako Zapad precizno zna tko je ispalio tu letjelicu i u koju svrhu - kazao je.

Komentirao je kako te informacije postoje.

- U tijeku je razmjena podataka i ja sam osobno uvjeren da ćemo u nekoliko dana biti informirani od našeg državnog vodstva tko je i s kojom svrhom to napravio - rekao je.

U crnoj kutiji zapisuju se svi parametri. 

- Radi se o jednom autopilotu. Znat će se visina, kurs, brzina... Bilježi se što je letjelica u obavještajnom smislu radila, snimila... Sve će se znati - zaključio je.

U petak mađarskim nebom proletjelo je nekoliko letjelica. 

- Radi se o posve drugoj vrsti. Da se elektroničkim putem, posebno u cyber prostoru može na radarski ekran pa i u područje razmjene informacija zapadnih saveznika na jedan način dovesti na radarske ekrane cilj koji uopće ne postoji. To nije ništa novo u smislu zbunjivanja rada senzora. Radi se o klasičnom napadu na senzorski sustav - naveo je.

Napad kemijskim oružjem

Danima se već priča hoće li Rusi upotrijebiti kemijsko oružje. 

- Postoji li teorijska mogućnost? Da. Postoji li operativna mogućnost, snaga pa i odlučnost? U to čisto sumnjam! Ovo je nastavak medijske kampanje da se zasite državna vodstva, ali i vodstva Saveza. Kemijska sredstva su nešto što Ruska federacija ne bi preživjela jer bi svijet odgovorio na to. Izuzetno opasna i smrtna te to bi bio skandal i svinjarija politička par excellence. Oni niti to smiju niti će to napraviti - objasnio je Mandić.

Šef ruske svemirske stanice rekao je da će srušiti onu međunarodnu. 

- Ako se takvo što i dogodi, Zapad posjeduje da bilo koji dio takve svemirske postaje razbije u komade. Ta prijetnja mi se čini smiješna jer jedna svemirska postaja kad ulazi u atmosferu njenog rušenja dolazi do ogromnog trenja i najveći dio izgori. Američke raketne krstarice na moru imaju ogromne sustave protusatelitskih raketa i one su isprobane. Isto tako i diljem Europe su postavljene. Ne mislim da postoji nikakva ozbiljna prijetnja - komentirao je.

Černobil se spominje od prvog dana rata. 

- Sve je dio sijanja straha i panike. Najveći dio sugrađana se naprosto time ne bavi. Kod ljudi koji nemaju pristup informacija dogodi se da je to nešto strašno. Niti oni smiju što dirati, niti će se dirati - rekao je.

Dodao je da Amerikanci znaju baš sve.

Već se održalo nekoliko krugova pregovora, a u pregovore Mandić ne polaže gotovo pa nikakve nade. 

- Mora se utvrditi da je došlo do preokreta u ratu. Inicijativa više nije na ruskoj strani, oni nigdje ne napreduju ni milimetra i imaju stravične gubitke da je to nepojmljivo. Ono što nama nedostaje, iz korektnih odnosa prema Ukrajini, malo je više informacija o napadnim operacijama ukrajinske vojske - komentirao je.

Otkrio je i koliko, prema njegovim procjenama, Rusi još mogu izdržati. 

- Ovakvim intenzitetom borbenog djelovanja oni idućih 30 dana ne mogu izdržati. Možemo doći u jednu fazu zamrznutog konflikta, ali u smislu provođenja napadnih operacija - oni to niti mogu niti imaju sredstava za to. Oni su ispraznili gotovo devet desetina vlastitih skladišta. Rat košta stravično plus sankcije koje strašno djeluju - zaključio je.

Vaša reakcija na temu