Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot NAPADI U UKRAJINI Ubijena dva novinara, pucalo se na njih još nekoliko
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

NAPADI U UKRAJINI Ubijena dva novinara, pucalo se na njih još nekoliko

Fotograf Briquet je kazao da su ga ruski vojnici maltretirali te da su mu ukrali 3000 eura i novinarsku opremu

Amerikanac Brent Renaud prvi je strani novinar koji je ubijen tijekom ruske invazije na Ukrajinu. No u toj je zemlji poginuo još najmanje jedan izvjestitelj - snimatelj koji je život izgubio tijekom napada na TV toranj u Kijevu.

Jevhenij Sakun, dopisnik i snimatelj ukrajinskog televizijskog kanala LIVE, koji je također radio za španjolsku novinsku agenciju EFE, ubijen je tijekom napada na toranj 1. ožujka, priopćila je Međunarodna federacija novinara.

Novinaru ukrali 3000 eura

Pucalo se i na nekoliko drugih novinara, uključujući švicarskog fotografa Guillaumea Briqueta, na kojeg su navodno otvorili vatru pripadnici ruskog specijalnog odreda nedugo nakon što je 6. ožujka prošao kontrolni punkt na cesti prema Mikolajivu, piše BBC.

Briquet je kazao da su ga ruski vojnici maltretirali te da su mu ukrali 3000 eura i novinarsku opremu, prenosi Index.

Nagrađivani američki novinar

Podsjetimo, nagrađivani američki snimatelj i novinar Brent Renaud (51) upucan je kada su ruske snage otvorile vatru na automobil u blizini Irpina. Još jedan novinar, koji je bio s njim u to vrijeme, prebačen je u bolnicu zbog ozljeda.

- Duboko smo ražalošćeni viješću o smrti Brenta Renauda. Brent je bio talentiran fotograf i redatelj koji je godinama surađivao s The New York Timesom. 

Iako je surađivao u prošlosti s NYT-om, posljednji put 2015., nije mu bio dodijeljen zadatak za NYT u Ukrajini. Izvješća da je radio za Times dolaze jer je imao press-iskaznicu Timesa koja mu je dodijeljena za zadatak prije mnogo godina - priopćili su s NYT-a. 

Vaša reakcija na temu