Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NAPREDAK UKRAJINSKE VOJSKE Probili ključnu liniju ruske obrane na sjeveru
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

NAPREDAK UKRAJINSKE VOJSKE Probili ključnu liniju ruske obrane na sjeveru

'Kupjansk se predao, neprijatelj je na lijevoj obali Oskila'

Ukrajinska vojska probila je rusku liniju obrane uz rijeku Oskil u Harkovskoj oblasti, izlažući opasnosti važnu rusku liniju opskrbe i vraćajući teritorij koji je Kremlj planirao svim silama braniti. Borbe su se neko vrijeme fokusirale oko Kupjanska, a sada vojni blogeri s obiju sukobljenih strana javljaju da se ruska obrana opet urušila, prenosi Telegraph.

'Kupjansk se predao, neprijatelj je na lijevoj obali Oskila', objavio je proruski vojni bloger Vladlen Tatarski kojega prati 450.000 sljedbenika na aplikaciji Telegram. 

Zapadni komentatori su potvrdili ovaj razvoj situacije. James Rushton, britanski vojni analitičar koji se trenutno nalazi u Ukrajini, rekao je da nije vjerovao kako će ruske snage moći dugo zadržati liniju obrane na Oskilu, prenosi Telegram.

'Ukrajinci su već prešli rijeku. S obzirom da sad kontroliraju cijeli grad Kupjansk, a polovica tog grada je na istočnoj obali Oskila, bilo koja nova linija obrane koju bi Rusi eventualno pokušali uspostaviti uz rijeku bila bi jako ranjiva', rekao je. 

Rusi su, dodaje, pobjegli preko Oskila nakon iznenadne ukrajinske ofenzive.

'Razbijanje obrane uz Oskil ponizit će Kremlj'

Kupjansk i Izjum su najveći i strateški najznačajniji gradovi koje su Ukrajinci vratili u Harkovskoj oblasti budući da su ih Rusi pretvorili u svoje ključne logističke baze za opskrbu svojih snaga u Donbasu. Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u svojem dnevnom biltenu o stanju na ratištu da će ukrajinsko razbijanje ruske obrane uz Oskil poniziti Kremlj koji je u niz navrata naglašavao da je Rusima obrana Luganska prioritet. 

'Linija je uz granicu Luganske oblasti, dijela Donbasa koji Rusi planiraju 'osloboditi'. Svaki gubitak tog teritorija će nedvosmisleno potkopati rusku strategiju', javili su Britanci.

Dodali su da će Rusija vjerojatno tvrdoglavo pokušati braniti to područje, no nije jasno imaju li dovoljno rezervi i dovoljno visok moral za još jedan ukrajinski nalet. Oskil, inače, teče istočno od Harkova i sjeverozapadno od grada Luganska, koji Rusi kontroliraju još od 2014. godine.

Američki Institut za proučavanje rata također je potvrdio probijanje ruske sjeveroistočne fronte. 

'Rusi su vjerojatno preslabi da spriječe napredovanje Ukrajinaca duž rijeke Oskil', dodali su. 

Pojavile su se i snimke koje su geolocirane u Kupjansku, a na kojima se vide prizori razorenog grada, odnosno njegovog dijela na istočnoj obali Oskila. Također su prikazani i uništeni ruski tenkovi.

Vojnici se žale prijateljima u Rusiji

Pentagon procjenjuje da je ruska vojska dosad izgubila 75.000 vojnika koji su ili ranjeni ili ubijeni. To je puno više od gubitka Sovjetskog Saveza za 10 godina rata u Afganistanu. Analitičari kažu da ruska vojska pokazuje da je umorna, da se zapovjedništvo slama i da su strukture za kontrolu loše. Isto je i s moralom.

Osim toga, ima dokaza da Rusi teško izdržavaju napade Ukrajinaca. S aplikacije Telegram je procurio jedan razgovor u kojemu jedan vojnik prijatelju priča o gubicima snajperista. 

'Nemaš pojma koliko je teško nekoga pozdraviti ujutro i onda identificirati njegove ostatke kasnije tog dana', kazao je vojnik.

Vaša reakcija na temu