Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NASA lansirala letjelicu koju će zabiti u asteroid, provjerit će može li se tako obraniti Zemlja od opasnosti iz svemira

NASA lansirala letjelicu koju će zabiti u asteroid, provjerit će može li se tako obraniti Zemlja od opasnosti iz svemira

'Znanstvena fantastika postaje znanstvena činjenica'

Američka svemirska agencija NASA pokrenula je DART, prvu misiju testiranja tehnologije za obranu Zemlje od asteroida i kometa. Letjelica je lansirana jutros raketom SpaceX Falcon 9 iz baze Vandenberg u Kaliforniji. Planirano je da udari u asteroid koji nije prijetnja Zemlji. Cilj je mala promjena u gibanju asteroida na način da se može točno izmjeriti zemaljskim teleskopima. 

DART (Double Asteroid Redirection Test) bi trebao pokazati da svemirska letjelica može autonomno odletjeti do cilja i zabiti se u asteroid. Test će osigurati važne informacije koje će pomoći u pripremi za moguću opasnost iz svemira. 

'DART pretvara znanstvenu fantastiku u znanstvenu činjenicu i predstavlja testament proaktivnosti i inovaciji agencije za korist svih. Ovaj test će pomoći razviti zaštitu našeg planeta od opasnih asteroida ako budu otkriveni na putu prema Zemlji', kažu u NASA-i. 

DART je lansiran ka paru asteroida. Meta je Dimorphos promjera 160 metara koji kruži oko Didymosa, koji mjeri 790 metara u promjeru. Kako Dimorphos kruži oko Didymosa puno manjom relativnom brzinom nego što par kruži oko Sunca, rezultat kinetičkog udara letjelice može biti izmjeren puno lakše od promjene orbite jednog asteroida koji kruži oko Sunca, ističu u NASA-i. 

'Još nismo pronašli značajnu prijetnju Zemlji od asteroida, no nastavljamo istraživati. Naš je cilj da pronađeno bilo kakav mogući udar godinama ili desetljećima unaprijed tako da može biti otklonjen tehnologijom koju trenutno imamo, kaže Lindley Johnson iz NASA-inog stožera. 

Svemirska letjelica će presresti asteroide između 26. rujna i 1. listopada iduće godine. Zabit će se u Dimorphos brzinom od šest kilometara u sekundi. 

Znanstvenici predviđaju da će kinetički udar skratiti Dimorphosovu orbitu oko Didymosa za nekoliko minuta. Istraživači će precizno izmjeriti promjenu teleskopima na Zemlji, a njihov rezultat će unaprijediti znanstvene računalne modele važne za predviđanje efikasnosti kinetičkog udara kao pouzdane metode za skretanje asteroida, navode u NASA-i.

Vaša reakcija na temu