Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NASA NASA traži inovativna tehnološka rješenja za proizvodnju hrane u svemiru

NASA traži inovativna tehnološka rješenja za proizvodnju hrane u svemiru

Masno plaća

Iako je danas teško zamisliti da ćemo za nekoliko desetljeća postati interplanetarna bića kako je to zamislio Elon Musk, činjenica je da su svemirske ambicije sve veće te da su u godinama pred nama brojna svemirska putovanja. Za koju godinu čovjek bi se trebao vratiti na Mjesec, očekujemo i procvat svemirskog turizma, a Musk već gleda i prema Marsu.

Za takve je projekte, pred kojima leže brojni izazovi, potrebno jako puno planiranja i razmišljanje o najsitnijim detaljima koji bi mogli poći po krivu tijekom putovanja svemirskim prostranstvima. Jedna od stvari o kojima svakako treba voditi računa jest - hrana.

U NASA-i razmišljaju dugoročno te smatraju kako u budućnosti na svemirska putovanja neće biti dovoljno samo nositi hranu, već je biti potrebno i proizvoditi, piše Tech Times.

Zato su u suradnji s Kanadskom svemirskom agencijom (CSA) pokrenuli izazov nazvan Deep Space Food Challenge u kojem od javnosti traže pomoć u osmišljavanju i razvoju inovativnih i održivih tehnologija proizvodnje hrane koje će zahtijevati minimalne resurse i što manje otpada. Jim Reuter iz NASA-e, komentirajući ovaj izazov, rekao je kako će prehrana astronauta tijekom dugotrajnih svemirskih putovanja zahtijevati inovativna rješenja, a oni su ta rješenja spremni nagraditi. Tijekom prve faze ovog izazova održanog krajem prošle godine podijeljene su nagrade u iznosu od više stotina tisuća dolara, prenosi Zimo

NASA je sada spremna za novu fazu ovog izazova te je pozvala sve koji žele sudjelovati u Deep Space Food Challengeu da predstave nova rješenja. Ono će najbolje nagraditi s do milijun dolara, no nagrada se odnosi samo na osobe iz SAD-a.

Ono što treba naglasiti jest da bi se neka od tih rješenja mogla iskoristiti i za poboljšanje proizvodnje hrane i na zemlji, što bi moglo biti iznimno bitno u budućnosti u kojoj bi mogla zaprijetiti nestašica hrane na našoj planeti.

Vaša reakcija na temu