Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NASTAVAK NAPORA Ukrajina objavila izvješće o protuofenzivi
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

NASTAVAK NAPORA Ukrajina objavila izvješće o protuofenzivi

Rusi demantiraju

Ukrajinske snage na jugu nastavljaju s naporima da prošire i prodube džep teritorija koji su zauzele prema strateškom središtu Tokmak. Dužnosnici su tijekom posljednja dva dana rekli da jedinice konsolidiraju dobitke nakon probijanja prve linije ruske obrane, koja se uglavnom sastoji od gustih minskih polja, oko sela Robotine.

'Tijekom proteklih nekoliko dana bilo je uspjeha u području Novodanilivke i Novoprokopivke. Ukrajinske oružane snage tamo se konsolidiraju', rekla je zamjenica ministra obrane Hana Maljar

Novoprokopivka je južno od Robotina, blizu sljedeće crte fiksne ruske obrane i sljedećeg cilja za ukrajinske snage - zajedno sa selom Verbove istočnije, piše Index.

'U regijama Zaporižja i Herson neprijatelj je u defenzivi, a granatiranje se nastavlja. Intenzitet granatiranja na jugu ostaje na razini od 4000 do 4500 neprijateljskih napada tjedno', rekla je Maljar.

Međutim, ruski službeni izvještaji tvrdili su da su ukrajinski napori da napreduju odbijeni. 'Ukrajinske trupe su promijenile fokus i aktivnije napadaju zapadno od Verbova i istočno od Urožaina, ali svi napadi su odbijeni, a položaji zadržani', rekao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, za Rossiya 24.

Pušilin je rekao da je ukrajinski cilj bio 'ići dalje, do glavne točke [ruske] obrambene linije, i s obzirom na ograničeno vrijeme prije nego što se vrijeme pogorša, krenuti u smjeru Tokmaka'.

U međuvremenu, Maljar je rekla da je ofenzivni fokus Rusije ostao na istočnom frontu. 'Neprijatelj neprestano pokušava napredovati s različitim stupnjevima intenziteta u smjeru Limana, Kupjanska, Mariinke i Avdjiivke', rekla je Maljar. Što se tiče Bahmuta, rekla je da se borbe nastavljaju južno i sjeverno od grada, a da Rusi pokušavaju vratiti izgubljeno tlo 'bez uspjeha'.

Vaša reakcija na temu