Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Nazire se kraj rata AstraZenece i EU, završio noćni sastanak

Nazire se kraj rata AstraZenece i EU, završio noćni sastanak

'Bilo je konstruktivno'

Europska komisija pozvala je danas britansko-švedsku farmaceutsku tvrtku AstraZenecu da ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu te isporuči Europi ugovorene doze cjepiva protiv covida-19, piše Index.

Naime, kompanija je najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a i u javnost je iznijela tajne podatke i neistinite interpretacije iz ugovora. 

Dužnosnici EU poručili su AstraZeneci da će ih tužiti za povredu ugovora ako doze proizvedene u Velikoj Britaniji ne preusmjere u Europsku uniju.

Tijekom večeri održan sastanak

Tijekom jutra pojavila se informacija da je AstraZeneca otkazala sudjelovanje na sastanku s predstavnicima EU u Bruxellesu, no kasnije su iz AstraZenece poručili da to nije točno te da su prihvatili poziv na sastanak s Upravnim odborom Europske komisije.

Sastanak je održan tijekom večeri. Prvo je bilo rečeno kako je AstraZeneca na sastanak poslala samo Hrvaticu Iskru Reić, inače izvršnu potpredsjednicu kompanije za Europu i Kanadu. Na kraju je, čini se, na sastanku sudjelovao i generalni direktor te farmaceutske kompanije Pascal Soriot.

Konkretni zaključci sastanka nisu poznati, ali izgleda da je ipak došlo do smirivanja strasti, ako je suditi po objavi na Twitteru europske povjerenice za zdravlje Stelle Kyriakides.

'Konstruktivan ton u našoj razmjeni stavova s CEO-om AstraZenece Pascalom Soriotom, na našem odboru za cjepiva o dostavi nakon odobrenja cjepiva. EU ostaje čvrsta. Cjepiva se trebaju dostaviti, ugovor se treba poštivati', napisala je Kyriakides.

U drugom tvitu je dodala kako joj je žao zbog zbog 'kontinuiranog nedostatka jasnoće' oko plana dostave cjepiva rezerviranih za prvi kvartal ove godine.

'Surađivat ćemo s tvrtkom kako bismo pronašli rješenja i brzo isporučili cjepiva za građane EU', napisala je na Twitteru.

Više detalja sa sastanka trebalo bi biti poznato ujutro.

'Nije vam ovo mesnica'

Prije ovog sastanka Kyriakides je u ime Europske komisije oštrim tonom govorila o ponašanju AstraZenece. 

'Države članice su ujedinjene u stavu da AstraZeneca mora ispuniti obveze iz ugovora. U pandemiji smo. Gubimo ljude svaki dan. To nisu brojevi niti statistike. To su osobe koje imaju obitelji, prijatelje i kolege koji su isto tako pogođeni. Farmaceutske tvrtke i izumitelji cjepiva imaju moralne, društvene i ugovorne obveze kojih se moraju pridržavati', rekla je.

Odbacila je argumente koje je u intervjuu jučer dao predsjednik uprave AstraZenece Pascal Soriot, da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da je to ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

'Takvo stajalište nije korektno ni prihvatljivo. Mi smo unaprijed platili kako bismo osigurali da tvrtka preuzme obvezu da proizvede određenu količinu doza cjepiva i prije odobrenja za uporabu. Odbacujem logiku 'tko prvi dođe, njegovo je', to može funkcionirati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovori', istaknula je povjerenica.

Prema izvorima iz EK, AstraZeneci je odobren iznos od 336 milijuna eura, od čega je već dobar dio isplaćen.

Kyriakides je rekla da se ta kompanija ugovorom obvezala da će cjepivo isporučiti iz svoja četiri proizvodna pogona, dva u Velikoj Britaniji i dva u EU.

'U ugovoru nema odredbe o prioritetu i nema hijerarhije', rekla je.

EK je također zatražila od tvrtke odobrenje da se objavi potpisani ugovor, koji je zaštićen odredbom o povjerljivosti.

'Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni'

Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrdi da pod stresom reagiraju loše.

'Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni.'

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva, koje naziva 'dječjim bolestima'.

'Zaostajemo dva mjeseca'

Rekao je da proizvodnja 'u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti', a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog 'kasnog potpisivanja ugovora'. 

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka.

Probleme u 'povećanju' proizvodnje cjepiva imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.

'Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće', rekao je.

'Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti.'

'Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU o cjepivima. Dakle, s Ujedinjenim Kraljevstvom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.'

EU je uložila velika sredstva u razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Kao odgovor na kašnjenja Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju.

Kyriakides je rekla da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU morati 'unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje'. Naglasila je da će 'poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana'.

Vaša reakcija na temu