Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot NE SLUŠAJTE INFLUENCERE Gwyneth Paltrow dijelila zdravstvene savjete pa joj dijagnosticirali 'dugotrajni Covid'

NE SLUŠAJTE INFLUENCERE Gwyneth Paltrow dijelila zdravstvene savjete pa joj dijagnosticirali 'dugotrajni Covid'

Reagirala i britanska Nacionalna zdravstvena služba

Godinu dana od izbijanja pandemije znamo puno više o bolesti Covid-19, između ostalog i to da oko 10 posto oboljelih razvija kronične simptome zvane 'dugotrajni Covid' koji mogu potrajati mjesecima. Gwyneth Paltrow je jedna od tih pacijnata, piše T-portal.

'Rano sam oboljela od Covida i ostavio mi je malo dugotrajnog umora i moždane magle', napisala je Paltrow u članku na web stranici svog lifestyle brenda Goop.

Njezini se simptomi podudaraju s posljedicama koje osjete pacijenti zahvaćeni 'dugotrajnim Covidom', a koji mogu uključivati umor, bolove u tijelu, bolove u zglobovima, glavobolju, otežano disanje, osjetljivost na svjetlost, nesanicu, proljev i grčeve, probleme s pamćenjem i iscrpljujuću 'moždanu maglu'.

Prema New York Timesu, ovoj skupini pacijenata pripadaju uglavnom zdrave žene, koje su relativno mlade i imale su blaži oblik Covida koji nije zahtjevao hospitalizaciju, a koje prijavljuju da se i dalje osjećaju bolesno nekoliko mjeseci nakon što su se naizgled oporavile od zaraze virusom.

'U brojnim se slučajevima ti simptomi javljaju nesmanjeno od akutne faze bolesti, kao da na određenoj razini ta infekcija nikad i nije nestala. Kod podskupine pacijenata novi se simptomi pojavljuju kasnije, kao da je u njihovim tijelima ustanovljena druga bolest', piše NYT.

Paltrow je u siječnju napravila testove koji su pokazali visoku razinu upale u njenom tijelu, a potom je kaže bila na 'putu izlječenja' zahvaljujući tretmanima liječnika funkcionalne medicine (oblik alternativne medicine).

Njezin takozvani 'dugoročni detoks' trenutno obuhvaća modificiranu keto i biljnu prehranu uz svakodnevni post do 11 sati. Također, izbacila je šećer i alkohol, a ubacila je puno dodataka prehrani, uključujući vlastiti Goopov prašak za detoksikaciju.

'Sa svim što radim osjećam se dobro, to je kao poklon mom tijelu. Imam energije, vježbam ujutro i odlazim u infracrveno saunu što češće mogu, a sve u svrhu liječenja', zaključila je Paltrow.

Unatoč objašnjenju da provodi 'veliko istraživanje' kako bi podržala to što radi, njezina je objava u blogu piše The Guardian, potaknula britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) na izdavanja upozorenja da se ne slijedi njezin savjet po pitnju 'izlječenja'.

'Posljednjih nekoliko dana nažalost vidim da Gwyneth Paltrow pati od posljedica Covida. Želimo joj svako dobro, ali neka od rješenja koja ona preporučuje zaista nisu rješenja koja bismo preporučili mu u NHS-u', rekao je Stephen Powis, nacionalni medicinski direktor NHS-a Engleske.

'Covid moramo ozbiljno shvatiti i primijeniti ozbiljnu znanost. Svi influenceri koji se koriste društvenim mrežama imaju obavezu odgovornosti i obavezu brige oko toga. Dezinformacije, poput virusa, prelaze granice, mutiraju i razvijaju se. Stoga mislim da YouTube i druge platforme društvenih medija ovdje imaju stvarnu odgovornost i priliku', kaže Powis.

Pouka cijele priče? Obavezno se javite svom doktoru prije nego usvojite savjete o Covidu svoje omiljene slavne osobe ili wellness influencera, pa bila to čak i Gwyneth Paltrow.

Vaša reakcija na temu