Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Neviđene gužve na izlazu iz Pariza, građani su bježali na selo uoči lockdowna

Neviđene gužve na izlazu iz Pariza, građani su bježali na selo uoči lockdowna

Francuzi od danas trebaju ostati kod kuće osim u slučaju nužnog odlaska na posao ili zbog medicinskih razloga

U četvrtak navečer su oko Pariza zabilježene rekordne, dosad neviđene prometne gužve samo nekoliko sati uoči najavljenog lockdowna u cijeloj zemlji. Kolone i gužve oko Pariza zbrojene su se protezale na čak 700 kilometara u četvrtak navečer jer je odredba o lockdownu, kao mjeri za sprečavanje širenja koronavirusa, u čitavoj zemlji stupila na snagu u ponoć. Francuzi od danas trebaju ostati kod kuće osim u slučaju nužnog odlaska na posao ili zbog medicinskih razloga, piše BBC.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da 'zemlji prijeti drugi val pandemije koji će zasigurno biti puno snažniji od prvog'.

Dnevni broj novozaraženih u Francuskoj je na najvišim razinama od travnja, a u četvrtak su detektirali 47.637 nova slučaja covida-19 i imali su 250 preminulih. Francuski mediji izvještavaju da su Parižani krenuli napuštati grad kako bi lockdown proveli na selu.

Neki od njih su se vraćali s odmora budući da su u Francuskoj ovaj tjedan bili školski praznici koji završavaju s nedjeljnim blagdanom Svih svetih. Velike gužve zabilježene su i oko Lyona i Bordeauxa. Francuska vlada je u četvrtak objavila popis novih mjera za suzbijanje širenja covida-19, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće.

Francuski premijer Jean Castex je u četvrtak objavio precizan popis mjera drugog lockdowna' za suzbijanje covdia-19 koji počinje u petak i trajat će do 1. prosinca.

Građani će morati ostati u svojim domovima i izlaziti samo uz valjano opravdanje poput nabave prehrambenih namirnica, prijevoza djeteta u školu, nužnog posla koji se ne može obaviti iz doma, odlaska liječniku, pružanja žurne pomoći članu obitelji i jednosatne tjelovježbe na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma, piše N1.

Ministrica rada Elisabeth Borne je rekla da će rad od kuće biti obvezan tijekom cijelog tjedna osim ako to nije tehnički moguće. Svi koji će izlaziti iz kuća morat će nositi dokument kojime opravdavaju svoj izlazak a provjere će vršiti policija. Škole će, za razliku od mjera uvedenih u proljeće kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene.

Vaša reakcija na temu