Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com Nigerijski pjevač osuđen na smrt zbog bogohuljenja

Nigerijski pjevač osuđen na smrt zbog bogohuljenja

Prosvjednici su zapalili njegovu obiteljsku kuću te su tražili od islamske policije Hisbah da poduzmu akcije protiv njega

Nigerijski glazbenik iz savezne države Kano osuđen je na smrt zbog blasfemije upućene proroku Muhamedu, piše Index.

Viši šerijatski sud osudio je 22-godišnjeg pjevača Yahayu Sharifa-Aminua za blasfemiju zbog pjesme koju je napisao u ožujku i širio WhatsAppom. Sharif-Aminu nije negirao optužbe. Nakon što je napisao pjesmu, Sharif-Aminu, koji se sada nalazi u pritvoru, skrivao se od vlasti.

Prosvjednici su zapalili njegovu obiteljsku kuću te su tražili od islamske policije Hisbah da poduzmu akcije protiv njega. Smatrali su da je njegova pjesma blasfemična jer je hvalio jednog imama iz Muslimanskog bratstva do te mjere da ga je postavio iznad proroka Muhameda.

Predvodnik prosvjeda Idris Ibrahim rekao je za BBC da će presuda služiti kao opomena drugima.

'Kad sam čio za presudu, bio sam toliko sretan jer je pokazala da naš prosvjed nije bio uzaludan', rekao je.

Sharif-Aminu, gospelski glazbenik, bio je nepoznat dok nije napisao spornu pjesmu. 

Sudac Khadi Aliyu Muhammad Kani rekao je kako je na presudu moguća žalba.

Savezne države u sjevernom dijelu Nigerije, koje su većinskom muslimanske, prakticiraju i svjetovne i šerijatske sudove. Ovi posljednji ne primjenjuju se na muslimane. Otkako je 1999. godine ponovo uveden šerijatski sud, provedena je jedna smrtna presuda.

Vaša reakcija na temu