Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr NIKUD BEZ NJEGA Uz Putina jedan od tri nuklearna kofera
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

NIKUD BEZ NJEGA Uz Putina jedan od tri nuklearna kofera

Otvara se uz pomoć tajne šifre

Ruski predsjednik Vladimir Putin nikud ne ide bez nuklearnog kofera, a s njim se pojavio čak i na sahrani Vladimira Žirinovskog. Tada je viđen u rukama jednog od njegovih tjelohranitelja.

Prema pisanju tamošnjih medija, postoje tri identična crna kofera koje nose ruski službenici. Putinov je njemu uvijek pri ruci, no nije poznato kod koga su druga dva. Ruski mediji pišu da se u njima nalazi prekidač koji je bijele boje.

Radi se o odašiljaču preko kojeg se šalje signal za lansiranje nuklearnog oružja, koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Za naredbu o lansiranju potrebno je da signal stigne iz sva tri odašiljača koja se nalaze kod troje različitih ljudi, prenosi RTL

Otvara se uz pomoć tajne šifre, a cijelo vrijeme je pod strogim nadzorom. Sustav je povezan s pojedincima i agencijama koje sudjeluju u kontroli Strateških nuklearnih snaga.

Kofer postoji još od osamdesetih godina, a prvi put je u javnost predstavljen 2019. godine, no tada se prikazala tek unutrašnjost bez tehničkih funkcionalnosti.

Vaša reakcija na temu