Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Njemački obavještajci: Putin se izolirao, namjerno žrtvovao mlade vojnike da iscrpi Ukrajince, rasporedit će iskusnije i opremljenije
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Njemački obavještajci: Putin se izolirao, namjerno žrtvovao mlade vojnike da iscrpi Ukrajince, rasporedit će iskusnije i opremljenije

Kijev će ostati bez vode, hrane i struje

Eksperti njemačke Federalne obavještajne službe (BND) i Bundeswehra svakodnevno analiziraju kretanje ruskih trupa i otpor ukrajinskih oružanih snaga, a prognoze nisu najbolje.

Javna televizija ARD navodi kako, prema njemačkim sigurnosnim krugovima, Moskva namjerava preuzeti kontrolu nad istočnom Ukrajinom što je prije moguće, a još uvijek postoje i planovi za preuzimanje grada Kijeva.

Najkrvavija faza rata možda tek dolazi, upozoravaju. Kažu kako Putinova vojska još nije upotrijebila neke od oružanih sustava u njihovom arsenalu, a neke jedinice koje su spremne na granici još nisu iskorištene.

Prema Nijemcima, Putin se posljednjih mjeseci sve više povlači, kaže se da je prvenstveno čitao povijesne i ideološke spise te pisao vlastite traktate. Gotovo da se više nije bavio pitanjima unutarnje i ekonomske politike

'Trenutno nema dokaza da bi ruski rat u Ukrajini ugrozio Putinovu moć i utjecaj. Naprotiv, ljudi oko njega i dalje su vjerni predsjedniku, kažu izvori iz BND-a. Nagađanja o Putinovom zdravstvenom stanju, prema sigurnosnim krugovima, ne pomažu, a nema ni konkretnih dokaza o bolesti', navodi ARD, a prenosi Dnevnik.ba.

Međutim, postoje dokazi da se ruski vladar posljednjih mjeseci sve više povlači, kaže se da je prvenstveno čitao povijesne i ideološke spise te pisao i vlastite traktate. Gotovo da se više nije bavio pitanjima unutarnje i ekonomske politike.

Prema njemačkim sigurnosnim krugovima, nakon sedam dana rata, ruski gubici su sigurno daleko veći od službenih podataka o oko 500 mrtvih i 1.600 ranjenih vojnika.

Frustracija je velika u ruskoj vojsci, napravljene su logističke pogreške, a opskrba hranom, benzinom i streljivom ne ide glatko. Prema njemačkim sigurnosnim izvorima, izvještaji o napuštenom i razočaranom vojnom osoblju smatraju se vjerodostojnima.

Zanimljivo je kako su po njemačkim obavještajcima u prvim valovima napada uglavnom bili raspoređeni neiskusni, mladi vojnici koji su često bili na odsluženju vojnog roka. Vjerojatno sasvim namjerno. Taktika bi mogla biti da su te jedinice čak i žrtvovane kako bi se u početku angažirala i iscrpila ukrajinska vojska u iscrpljujućoj borbi.

Nakon toga bi se rasporedile nove, bolje opremljene i puno iskusnije jedinice, posebno za postavljanje opsadnih prstenova oko gradova, a za očekivati ​​je, kažu iz BND-a, da će u konačnici biti zauzet i glavni grad Kijev.

Kada će se to dogoditi, teško je za pretpostaviti. Tome bi moglo prethoditi duže vojno opkoljavanje i opsada grada, s katastrofalnim posljedicama po stanovništvo i kolapsom u opskrbi pitkom vodom, hranom i strujom, prenosi Dnevnik.ba.

Vaša reakcija na temu