Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NOVA DROGA U EUROPI Opasnija od heroina, pretvara ljude u 'zombije'

NOVA DROGA U EUROPI Opasnija od heroina, pretvara ljude u 'zombije'

Jezive posljedice korištenja

Američke i britanske ulice osvaja nova droga ksilazin, poznatija kao 'zombi droga' ili 'tranq'. Iznimno je opasna jer se kombinira s heroinom i fentanilom.

Naime, kako bi se smanjili troškovi proizvodnje heroina, u njega se dodaju jaki sintetski opioid fentanil i sredstvo za smirenje životinja ksilazin. Dapače, u nekim slučajevima čak 90 posto heroina čini upravo 'zombi droga'.

Praktična uporaba mu je u veterinarskoj medicini, za izazivanje sedacije, ublažavanja boli i opuštanje mišića. Nije odobren za upotrebu kod ljudi. Psihoaktivan je i osnažuje doživljaje zbog čega uživa toliku popularnost kod ovisnika.

S druge strane, fentanil je lijek kratkog djelovanja, a dodatak ksilazina produljuje rezultirajući osjećaj euforije kako bi oponašao učinke heroina, prenosi Klik.hr.

Zato ovisnici ni ne znaju što uzimaju, a to može rezultirati predoziranjem što se pokazuje kao sve veći problem. Tijekom 2021. je zabilježeno više od 100.000 slučajeva predoziranja, najviše unazad dva desetljeća.

Veliki problem uzimanja ksilazina je i otvaranje otvorenih rana kao što su čirevi na koži i apscesi. Uz dugotrajnu upotrebu, te se lezije mogu raširiti po rukama i nogama uzrokujući odumiranje tkiva, otuda i njegov nadimak – zombi droga.

Vaša reakcija na temu