Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NOVE SANKCIJE Ogromne kolone ruskih kamiona na poljskoj granici, tisuće drugih Europa bi mogla zaplijeniti
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

NOVE SANKCIJE Ogromne kolone ruskih kamiona na poljskoj granici, tisuće drugih Europa bi mogla zaplijeniti

Neki vozači jučer su čekali i do 33 sata

Ogromna kolona kamiona formirala se na granici Poljske i Bjelorusije zato što ruski i bjeloruski vozači pokušavaju napustiti Europsku uniju u roku koji je zadan sankcijama.

Kolona vozila na granici u subotu se povećala na 80 kilometara. Neki vozači na prelazak granice čekali su i do 33 sata, javlja BBC.

Europska unija zabranila je prolazak i zadržavanje teretnih vozila iz Rusije i Bjelorusije - osim onih koji prevoze lijekove, poštu ili naftne prerađevine. Potez je dio sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Snimke koje je agencija Reuters napravila dronom pokazuju da su gužve na granici i dalje prisutne, iako je rok za napuštanje Europske unije istekao u subotu u ponoć.

- Još uvijek imamo za prevaliti mnogo kilometara… sve je jako nestvarno - citirao je Reuters jednog od bjeloruskih vozača vezano uz šanse da prijeđe granicu na vrijeme.

Vrijeme čekanja na granici ipak se nešto smanjilo

Satima nakon što je rok prošao vrijeme čekanja za prelazak granice smanjilo se na 12 sati, kazao je BBC-jev dopisnik iz Varašave Adam Easton, a broj vozila na dva granična prijelaza se smanjio na 230-400 vozila.

Ipak, nejasno je što će se dogoditi s tisuće drugih kamiona iz Rusije i Bjelorusije koliko ih se procjenjuje da su na teritoriju Europske unije. Jedna od mogućnosti je da će ih nacionalne vlasti zaplijeniti, prenosi N1

Jedan poljski dužnosnik koji zastupa udruge vozača kamiona izrazio je zabrinutost zbog tog poteza jer smatra da bi to moglo dovesti do sličnih mjera protiv poljskih kamiona koji prolaze Rusijom i Bjelorusijom na putu kući.

Europska unija i mnoge zapadne zemlje nametnule su stroge sankcije Rusiji i njenoj glavnoj saveznici Bjelorusiji. Te dvije zemlje odgovorile su vlastitim recipročnim mjerama.

Vaša reakcija na temu